‘Buren, verenigt u tegen het inbrekersgilde!’

Dit klinkt als een oproep van een of andere politiefunctionaris uit een heel ver verleden. Was dat maar waar! Want inbraken in huizen komen tegenwoordig juist steeds vaker voor. Samen met uw buren kunt u wel veel doen om dit te voorkomen. Waar moet u dan aan denken?

bewoonde_indruk

Hier waakt Hector!

Heeft u een hond? Of doet u mee aan buurtpreventieprojecten of Burgernet? Dan bent u de extra oren en ogen van de politie! U wandelt veel door uw wijk. Loopt u in de buurt van uw huis en ziet u een verdachte situatie? Bel 112. Dan komt de politie snel in actie. En heeft u geen hond, maar de buren wel? Vertel hun wat ze kunnen doen om uw buurt veiliger te maken.

Eén appje en ik héb je

Start samen met buurtgenoten een WhatsApp-groep. U kunt elkaar dan gemakkelijk waarschuwen voor verdachte personen en situaties. Elk lid kan bijvoorbeeld een signalement verder aanvullen. Of de looprichting van een verdacht persoon 'volgen'. Wie snel 112 belt, helpt de politie. Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat WhatsApp groepen voor buurtpreventie inbrekers afschrikken. In buurten waar bewoners via WhatsApp verdachte situaties met elkaar delen is het aantal inbraken met 50 procent afgenomen.

Burgernet werkt

Met Burgernet werkt u samen met gemeente en politie. Hoe meer mensen bij Burgernet aansluiten, hoe groter de kans dat een verdacht persoon wordt opgespoord. Al u meedoet ontvangt u een spraak- of sms-bericht. Daarin krijgt u de vraag om uit te kijken naar een persoon of een auto. Wie informatie heeft, belt naar het gratis Burgernetnummer 0800-0011.

Schijn bedriegt (de inbreker dan)

Natuurlijk scheelt het als u samen met uw buren oplet. Maar zelf kunt u ook veel doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw huis er bewoond uitziet. Of u nu maar een uurtje of een week weg bent. Installeer een tijdschakelaar die ervoor zorgt dat de lampen vanzelf aan en uit gaan. Laat een krant en een koffiekopje op tafel staan. Wilt u meer tips over hoe u een inbraak voorkomt? Bekijk dan de tips van onze medewerker Schadepreventie Naomi.