Het vogeltje in de mijn

Vroeger waren er in de kolenmijnen kleine vogeltjes. Als deze flauwvielen wisten de mijnwerkers genoeg: koolmonoxide. Wegwezen! Tegenwoordig hebben we daar melders voor. Gelukkig maar. Want koolmonoxide is levensgevaarlijk. Soms komt het vrij bij oude gastoestellen. Daarom is het belangrijk uw gasinstallaties te laten controleren. Waar moet u verder op letten bij gasinstallaties? We helpen u graag een handje met de tips hieronder.

cv

Laat uw gasinstallatie goed schoonmaken en controleren

Laat elk gasverbrandingstoestel zeker één keer per jaar controleren. Een slecht werkende cv-ketel, gaskachel of geiser is onveilig. Daar kan koolmonoxide ontstaan. Veel installatiebedrijven kunnen uw gastoestel controleren. En dat kost u maar weinig. Bij deze keuring test de installateur de hele gasinstallatie. En hij controleert of die voldoet aan de veiligheidseisen. Wilt u meer weten over die veiligheidseisen? Kijk dan op http://www.energieveilig.nl/.

Laat ook de schoorsteen van uw kachel of open haard vegen

De schoorsteen laten vegen is belangrijk. En niet alleen begin december… Daarom geeft de brandweer de volgende tips:

  • Laat de schoorsteen iedere jaar controleren. Doe dit voordat het stookseizoen begint. Heeft u een gaskachel of een gasgestookte verwarmingsketel? Dan hoeft u de schoorsteen niet te vegen. Let hierbij op verstopping door vogelnesten, scheuren of lekkage.
  • Heeft u een open haard? Laat hem dan ieder jaar vegen en controleren. Bouwt u zelf een open haard in uw huis? Zorg dan dat u rond de schoorsteen geen hout gebruikt.
  • Laat de schoorsteen vegen door een schoorsteenveger die aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB). Kijk voor meer informatie over deze bond op de site.

Frisse lucht. Overal!

Een geiser of ander gasverbrandingstoestel heeft zuurstof nodig om veilig gas te verbranden. Is er te weinig zuurstof? Dan vormt zich koolmonoxide. Het inademen van koolmonoxide is levensgevaarlijk. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en stop geen naden en kieren dicht. Aan de volgende dingen ziet u dat er misschien koolmonoxide vrijkomt:

  • In het gasverbrandingstoestel is de vlam oranje en hij brandt hoger dan normaal.
  • U ziet waterdamp die niet via de afvoer verdwijnt.
  • De ramen beslaan.

Ziet u een van deze dingen? Dan moet u altijd ventileren. Zet een raam open maar doe dat veilig. Een inbreker moet natuurlijk niet naar binnen kunnen. Verder zorgt een gesloten geiser of cv-ketel zelf voor voldoende ventilatie.