Kom veilig uw huis uit!

Wéér die brandlucht. Zijn de buren nu alweer aan het barbecueën? Vorige keer hebben ze u ook al een halve nacht wakker gehouden. U stapt uit bed en kijkt uit het raam. U ziet kleine rookpluimen. Maar ze komen niet bij uw buren vandaan, maar uit uw eigen woonkamer! 112 bellen. Want u kunt niet meer naar beneden.

nooduitgang

Een vreselijk scenario. Dat u het liefste voorkomt. Maar als het echt zo is? Wat moet u dan doen? En hoe kunt u áls u snel uw huis uit moet, dat snel en veilig doen? U leest het hieronder.

Zorg dat er geen fietsen of andere spullen achter de voordeur staan

Bij brand moet u snel naar buiten kunnen. Staan er fietsen of andere dingen achter de voordeur? Dan kan deze niet goed open. Zorg daarom dat uw gang vrij is. En zet fietsen ergens anders neer of hang ze aan de muur. Pas ook op met het verzamelen van oud papier op de gang. Dit kan in brand vliegen. Met een vrije gang kunt u snel vluchten en kan de brandweer gemakkelijk uw huis binnenkomen.

Zorg dat de voordeur van binnen zonder hulpmiddelen open kan

Een deur die alleen met een sleutel open kan, is gevaarlijk als er brand is. Het kost dan namelijk meer tijd om de deur open te maken. 3- of 5-puntsluitingen en draaisloten zonder sleutel zijn het beste voor uw voordeur. Dan kunt snel naar buiten. Is er geen brand? En gaat u weg? Zorg dan dat u de deur wel goed op slot draait als u weggaat. Anders hebben inbrekers weer vrij spel.

Zorg dat uw huisnummer goed zichtbaar is

Een goed zichtbaar huisnummer is erg belangrijk. Hulpdiensten kunnen zo vanuit een rijdende auto uw huis snel vinden. Bij flats en appartementen is een overzichtsbord aan de straat echt nodig. Kijk ook of het huisnummer in het donker goed te zien is.

Zorg dat u weet waar de hoofdafsluiters van gas, elektra en water zitten

Weet u waar hoofdschakelaars van het gas of de elektriciteit zitten? En als er juist een overstroming is? Waar zit dan de hoofdkraan? Goed om te weten waar ze zitten en zorg dat u er makkelijk bij kunt. Houd daarom de meterkast ook goed bereikbaar.

Zorg dat de meterkastkaart in de meterkast ligt en ingevuld is

Op deze kaart staat informatie die de hulpdiensten nodig hebben als er ingebroken wordt of als er brand bij u is. Zij kunnen dan anderen waarschuwen. Heeft u geen kaart? Download hem dan op website van de politie. U kunt hem ook ophalen bij de politie. Vul hem in en hang hem in uw meterkast.

Zorg dat er meer vluchtwegen zijn

Als u meer vluchtwegen heeft, kunt u meer kanten op als er brand is. Kijk goed in uw huis welke mogelijkheden er zijn om te vluchten. Misschien heeft u al meerdere vluchtwegen. Of misschien dat u maar iets heel kleins aan uw huis hoeft te veranderen om nieuwe vluchtwegen te maken. Dat maakt de kans dat u vellig uw huis uit kunt veel groter! Heeft u elektrische rolluiken? En valt de stroom uit? Dan doen de luiken het niet meer. Een vluchtroute via die luiken valt dan weg. Vraag bij de leverancier van uw rolluiken over hoe u de luiken bedient als de stroom uitvalt.

Zorg voor een vluchtplan

Maak een vluchtplan om snel weg te komen als er brand is. Bespreek met uw gezinsleden hoe en op welke manieren u het huis zo snel mogelijk uit komt. Ook als de voordeur geblokkeerd is. In het ergste geval is een vluchtladder of -lijn een oplossing.