Maak van veiligheid een gewoonte

Iedere maand testen we de sirenes. Een mooi moment om ook de veiligheid in de woning te testen. Controleer naast de rook-, hitte-, en/of koolmonoxidemelders meteen de aardlekschakelaar.

Aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de meterkast. Het is een automatisch werkende schakelaar die in actie komt als een bepaalde hoeveelheid stroom verloren gaat in een elektriciteitsnet. 

Meten = weten

Ons advies is om de aardlekschakelaar bij daglicht te testen. Stel dat er iets mis is met de elektrische installatie, dan is het fijn om dit op te lossen vóór het donker wordt.
Zó test u aardlekschakelaar:

  • Op de aardlekschakelaar in de groepenkast is een testknop. Bij het indrukken dient de aardlekschakelaar zichzelf direct uit te schakelen en valt de stroom uit. Vervolgens schakelt u de aardlekschakelaar weer in, door de blauwe/zwarte knop omhoog te duwen.
  • Schakelt de aardlekschakelaar bij het indrukken van de testknop niet uit of weigert deze weer in te schakelen? Neem dan contact op met een monteur om de aardlekschakelaar na te laten kijken.
  • Treedt de schakelaar vanzelf in werking en valt de stroom uit? Dan is er iets mis met één van de apparaten of lampen in de woning. Die moeten eerst gerepareerd of vervangen worden voordat u ze weer mag gebruiken.

Meer tips

Met deze tips verkleint u de kans op brand door overbelasting van elektrische apparaten:

  • Gebruik de meterkast niet als opslagplaats. Brand door overbelasting ontstaat vaak in de meterkast. We adviseren om ook een rookmelder in de meterkast te plaatsen.
  • Maak zo min mogelijk gebruik van verlengsnoeren en verdeeldozen. Is het noodzakelijk om toch een verlengsnoer of verdeeldoos te gebruiken? Controleer dan via het typeplaatje het maximale verbruik van de verdeeldoos en sluit niet meer apparaten aan dan toegestaan.
  • Houdt elektrische apparaten stofvrij. Reinig bijvoorbeeld het filter van de wasdroger regelmatig.
  • Zet apparatuur uit. Laat de wasmachine of vaatwasser niet draaien als u het huis verlaat.