Iedereen gebruikt stroom en gas. Hoe voorkomt u gevaarlijke situaties?

Meterkast stoppen

Een klein ongelukje met stroom en gas kan snel uitgroeien tot een ernstige brand. Het is belangrijk om uw elektrische installaties en apparatuur regelmatig te controleren. Hieronder enkele praktische adviezen hiervoor. 

Meterkast keuren

Laat uw meterkast regelmatig keuren door een installateur. Tijdens zijn bezoek controleert hij alle onderdelen van de meterkast. Ook kijkt de monteur of er geen aanrakingsgevaar is. Dat houdt in dat u geen schok krijgt als u de buitenkant van uw installatie aanraakt. Wilt u meer weten over de keuring van uw elektrische installatie? Kijk dan op www.energieveilig.nl.

Test de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van de meterkast. De aardlekschakelaar is een automatisch werkende schakelaar. Dat wil zeggen dat deze in actie komt als een bepaalde hoeveelheid stroom verloren gaat in een elektriciteitsnet. Hoe controleert u deze eenvoudig zelf?
Ons advies is om de aardlekschakelaar bij daglicht te testen. Is er iets mis met de elektrische installatie, dan is het fijn om dit op te lossen vóór het donker wordt. Zó test u de aardlekschakelaar:

  • Op de aardlekschakelaar in de groepenkast zit een testknop. Bij het indrukken dient de aardlekschakelaar zichzelf direct uit te schakelen. Hierdoor valt de stroom uit. Vervolgens schakelt u de aardlekschakelaar weer in door de blauwe/zwarte knop omhoog te duwen.
  • Schakelt de aardlekschakelaar bij het indrukken van de testknop niet uit of weigert deze weer in te schakelen? Neem dan contact op met een monteur om de aardlekschakelaar na te laten kijken.
  • Treedt de schakelaar vanzelf in werking en valt de stroom uit? Dan is er iets mis met één van de apparaten of lampen in de woning. Die dienen eerst gerepareerd of vervangen te worden voordat u deze weer mag gebruiken.

Controleer uw stoppen

Hebben de stoppen in uw meterkast de goede stroomsterkte? Vervang oude stoppen nooit door nieuwe die zwaarder zijn dan 16 Ampère. Dit staat op de stop. Waarom niet? De kans dat er brand ontstaat bij een kortsluiting is dan groter.

Stop niet te veel stekkers in één stekkerdoos

Verlengsnoeren en stekkerdozen zorgen altijd voor extra stopcontacten. Dit is helaas niet altijd veilig. Met te veel stekkers op één stopcontact ontstaat er overbelasting. Daardoor is de kans op kortsluiting én brand nog groter. Zorg dat u op een groep van een stoppenkast van 16 Ampère maximaal 3520 Watt plaatst. Pas ook op met driewegstekkers. Deze kunnen onder stroom staan en zijn niet veilig. Tot slot: controleer via het typeplaatje het maximale verbruik van de verdeeldoos. Zorg dat u niet meer apparaten aansluit dan toegestaan.

Doe dat rode lampje uit!

We doen het allemaal: met de afstandsbediening de tv uitzetten voor het slapengaan. Dan brandt alleen dat kleine rode lampje. Zet hem toch maar liever helemaal uit. Waarom? Een tv op stand-by kan in brand vliegen. Dat komt omdat de tv veel spanning opbouwt en warm wordt. Dat geldt ook voor de zogenaamde ‘sleeptimer’ stand. Kunt u de tv niet uitschakelen? Hang dan een rookmelder in de ruimte waar de tv staat. Overigens geldt dit voor alle apparatuur in huis: zet het uit. Laat ook de wasmachine of vaatwasser niet draaien als u het huis verlaat.

Houd uw apparaten stofvrij 

Laat uw tv één keer in de drie jaar door een deskundige nakijken en schoonmaken. Is dat wel nodig? Jazeker! Televisietoestellen kunnen, wanneer ze aanstaan, in brand vliegen. Dit heeft te maken met een combinatie van stof en vonken als er iets aan uw tv kapot is. Soms is dat maar een klein onderdeel van uw tv, waar u niets van merkt. 

Maak uw wasdroger schoon

U kent het wel. Die ‘deken’ aan de binnenkant van uw wasdroger. Het is belangrijk dat u deze weghaalt. Alleen kan dat stof ook in de afvoerslang terecht komen. De slang raakt dan verstopt. Als dat te warm wordt, kan er brand ontstaan. Ook de binnenkant van uw wasdroger moet u regelmatig schoonmaken. Het stof in uw wasdroger kan makkelijk in brand vliegen. Hoe u dat doet? Haal de boven- en achterkant van de droger af en haal het stof van de schakelaar. Zorg dat u altijd de stekker van de wasdroger uit het stopcontact haalt voordat u hem open maakt.

Geen koude voeten meer? Rol uw elektrische deken op

Er is meer om op te letten. Zo kunnen elektrische dekens brand veroorzaken. Dat komt meestal door de manier waarop de deken in de zomer wordt opgeborgen. Vouwt u de deken te scherp op? Dan beschadigt na een aantal jaren de bedrading. Hierdoor kan er brand ontstaan. Rol de deken liever op en maak de vouwen niet te scherp.

Tot slot: maak leeg die meterkast

Een meterkast of stoppenkast wordt veel gebruikt als extra opbergkast. Het is een extra ruimte voor stofzuigers, plastic tasjes, schoenen enzovoort. Dit is gevaarlijker dan u denkt. De elektrische leidingen kunnen beschadigd raken als u steeds spullen in de meterkast zet en eruit haalt. Ook zorgen al deze spullen ervoor dat een brand zich snel uitbreidt. Houd de meterkast daarom zo leeg mogelijk en zorg voor een goede ventilatie. Plaats ook een rookmelder in de meterkast.

Wanneer testen?

Wat is nu een goed moment om de woning structureel te testen? Onze tip: houd de sirenetest aan op de eerste maandag van de maand. Dit is een uitgesproken moment om ook de veiligheid in uw woning te testen. 

Checklist: preventietips veilig wonen

Een brandje, inbraak of andere onveilige situatie zit in een klein hoekje. Om al die kleine hoekjes én de bijbehorende ongelukken te voorkomen, krijgt u van ZLM een checklist. Vink hem af en voorkom een hoop ellende. Vaak leiden kleine aanpassingen tot een groot en veilig resultaat. Voorkomen is beter dan genezen. 

Heeft u vragen over preventie? Stel of deel ze via preventie@zlm.nl of 0113-238 090.