Stand: 2-1. Voor Nederland dus.

Eén minuut verwijderd van de wereldtitel.
Een hoekschop voor de tegenpartij…
Zwart.
Wat?!? Kortsluiting. Nu?!?

stekkerdoos

Dikke kans dat het lag aan een van de onderwerpen hieronder. Loop ze langs en voorkom dit voor de volgende keer dat Oranje in de finale staat…

Laat uw elektrische installatie keuren

Een klein ongelukje kan snel uitgroeien tot een ernstige brand. Laat daarom uw meterkast regelmatig keuren. Veel installatiebedrijven doen dat. En dat kost u maar weinig. De installateur controleert de volgende zaken:

  • de meterkast
  • de groepenkast
  • de hoofdschakelaar
  • de groepenschakelaars
  • de aardlekschakelaars
  • de isolatieweerstand
  • de veiligheidsaarding
  • de aansluitpunten van toestellen en verlichting
  • de snoerleidingen op vaste installaties
  • de aanleg en bevestiging van schakelmateriaal

Ook kijkt de monteur of er geen aanrakingsgevaar is. Dat houdt in dat u geen schok krijgt als u de buitenkant van uw installatie aanraakt. Wilt u meer weten over de keuring van uw elektrische installatie? Kijk dan op http://www.energieveilig.nl/.

Controleer zelf uw stoppen

Hebben de stoppen in uw meterkast de goede stroomsterkte? Vervang oude stoppen nooit door nieuwe die zwaarder zijn dan 16 Ampère. Dit staat op de stop. De kans dat er brand ontstaat bij een kortsluiting is dan groter.

Stop niet te veel stekkers in één stekkerdoos

Verlengsnoeren en stekkerdozen zijn natuurlijk heel makkelijk. Zo heeft u altijd extra stopcontacten. Maar dat is niet altijd veilig. Met te veel stekkers op één stopcontact ontstaat er overbelasting. En daardoor is de kans op kortsluiting én brand weer groter. Zorg dat u op een groep van een stoppenkast van 16 Ampère maximaal 3520 Watt plaatst. Past u ook op met driewegstekkers. Deze kunnen onder stroom staan en zijn niet veilig.

Doe dat rode lampje uit!

Natuurlijk. Gemak dient de mens. Met de afstandsbediening uw tv uit voordat u gaat slapen. Dan brandt alleen dat kleine rode lampje. Zet hem toch maar liever helemaal uit. Waarom? Een tv op stand-by kan in brand vliegen. Dat komt omdat de tv veel spanning opbouwt en warm wordt. Dat geldt ook voor de zogenaamde ‘sleeptimer’ stand. Kunt u de tv niet uitschakelen? Hang dan een rookmelder in de ruimte waar de tv staat.

Poets uw tv en computers

Laat uw tv een keer in de drie jaar door een deskundige nakijken en schoonmaken. Is dat wel nodig? Jazeker! Televisietoestellen kunnen wanneer ze aanstaan in brand vliegen. Dit heeft te maken met een combinatie van stof en vonken als er iets aan uw tv kapot is. Soms is dat een maar een klein onderdeel van uw tv, waar u niets van merkt.

En maak ook uw wasdroger schoon

U kent het wel. Die ‘deken’ aan de binnenkant van uw wasdroger. Deze haalt u natuurlijk weg. Maar dat stof kan ook in de afvoerslang terecht komen. De slang raakt dan verstopt. Als dat te warm wordt, kan er brand ontstaan. Ook de binnenkant van uw wasdroger moet u regelmatig schoonmaken. Het stof in uw wasdroger kan makkelijk in brand vliegen. Haal de boven- en achterkant van de droger af en haal het stof van de schakelaar. Haal altijd de stekker van de wasdroger uit het stopcontact voordat u hem open maakt!

Geen koude voeten meer? Ruim uw elektrische deken opgerold op

En er is meer om op te letten. Elektrische dekens kunnen brand veroorzaken. Dat komt meestal door de manier waarop de deken in de zomer wordt opgeborgen. Vouwt u de deken te scherp op? Dan beschadigt na een aantal jaren de bedrading. En dan kan er brand ontstaan. Rol liever de deken op en maak de vouwen niet te scherp.

Tot slot: voorkom brand in de meterkast

Een meterkast of stoppenkast wordt veel gebruikt als extra opbergkast voor stofzuigers, plastic tasjes, schoenen enzovoort. Dit is gevaarlijker dan u denkt. De elektrische leidingen kunnen beschadigd raken als u steeds spullen in de meterkast zet en eruit haalt. Maar belangrijker is dat alles wat in de meterkast staat ervoor zorgt dat een brand zich snel uitbreidt. Houd de meterkast daarom zo leeg mogelijk en zorg voor goede ventilatie.