Uw pudding een knapperig karamelkorstje geven met een gasbrander. Kinderspel. Toch?

U bent een echte keukenprins. Een lekker gebraden stuk vlees, een gegrilde vis, de mooiste salades, prachtige taarten of meesterlijke toetjes. U draait uw hand er niet voor om. Maar u wilt deze hobby wel zorgeloos blijven uitoefenen. Check daarom een paar veiligheidszaken in uw keuken.

gasbrander

Is de gasslang naar uw gasfornuis nog goed?

Een gasslang van een fornuis gaat 15 jaar mee. Daarna moet u deze vervangen. Ook moet de gasslang naar de kookplaat een GIV-keurmerk hebben. Heeft u vragen over dit keurmerk? Stel deze dan aan uw installateur. De gasaansluitingen moeten verder rubberen afsluitringen hebben. Let erop dat de slang niet heel warm is geweest. Veel warmte zorgt ervoor dat de slang beschadigt. Controleer ook op uitstekende bochten, haarscheurtjes, knikken en beschadigingen. Is de gasslang kapot? Vervang hem dan meteen.

Zorg ervoor dat alle draaiende onderdelen van de gasaansluiting op uw fornuis dicht zitten. Maar zorg ook dat u ze makkelijk met de hand weer loskrijgt. Controleer na het vastdraaien met zeepsop of ze goed dichtzitten. Komen er belletjes? Dan zitten ze niet goed dicht. Gebruik altijd sop om alle aansluitingen naar uw fornuis te controleren.

Is uw gaskookplaat in een keuken ingebouwd? En kunt u de slang niet controleren? Dan moet de leiding van koper zijn. Bij een los gasfornuis moet de aansluiting tot vlak bij het fornuis van koper zijn. Daarna mag die flexibel zijn. Het is belangrijk dat u altijd de gasslang kunt controleren. Kan dat niet? Dan moet u een koperen leiding aan laten leggen. Wilt u meer weten over gasleidingen en aansluitingen? Bel dan uw gasleverancier of kijk op http://www.energieveilig.nl/.

Staan de gevaarlijke stoffen op veilige plaatsen?

In één van uw keukenkastjes staan vast die beruchte flessen: spiritus, benzine en schoonmaakmiddelen. Of zelfs wel gas- en petroleumflessen. U moet ze natuurlijk buiten bereik van kleine kinderen houden. Maar er is meer om aan te denken. Zorg dat u niet meer dan vijf liter van deze vloeistoffen in huis heeft. Ze zijn namelijk brandbaar. Berg de vloeistoffen ook veilig op. Veilige plaatsen zijn de berging, schuur of een brandvrije, afgesloten ruimte. Zorg dat deze ruimtes ook goed geventileerd zijn. Let ook op blikken verf. Verf is vaak ook brandbaar.

Mensen met ademhalingsproblemen gebruiken soms zuurstof. Zij slaan dan ook zuurstofcilinders op. Heeft u deze in huis? Meld dat dan als u 112 belt. Zij geven dat dan door aan de hulpdiensten als zij bij u komen om een brand te blussen.

Heeft uw keuken en huis geen kunststof schrootjes, piepschuimmateriaal, zachtboard of zoiets?

Is er toch brand in uw keuken? En heeft u brandbare kunststof schrootjes, lamellen, piepschuimmateriaal (tempex) of zachtboard in uw keuken of in uw huis? Dan kan dit zorgen voor een verstikkende rook. Ook kan dit materiaal smelten en naar beneden vallen. Gebruik brandvertragende schroten om dit te voorkomen. Deze zijn wel iets duurder maar een stuk veiliger. Vraag bij uw leverancier naar de keuringseisen van het materiaal dat u gebruikt.

Maakt u het filter van de afzuigkap regelmatig schoon?

Een schone afzuigkap werkt beter dan een vieze. Ook ontstaat er sneller brand in een vieze afzuigkap. Schoonmaken dus!

En als het toch misgaat, weet u dan hoe u brandwonden behandelt?

Bij brandwonden is de spreuk nog steeds: ‘Eerst water, de rest komt later’. Koel daarom de brandwond. Doe dat met zacht stromend, handwarm leidingwater. Bel ook meteen de hulpdiensten. Heeft u geen kraan in de buurt? En zit u in een verkeersongeluk? Dan kunt u ook koelen met bijvoorbeeld slootwater. Koel de brandwond tenminste 5 minuten. Moet u langer wachten op de hulpdiensten? Blijf dan langer koelen. Zorg er wel voor dat het slachtoffer niet onderkoeld raakt. Trek nooit kleding van het lichaam af en smeer ook nooit iets op de wond. Dat kan ervoor zorgen dat een brandwond moeilijker geneest.

Bent u genoeg verzekerd?

Zorg ervoor dat u een goede woonhuis- en inboedelverzekering heeft. En dat uw verzekerd bedrag genoeg is. Kies bijvoorbeeld voor een verzekering met garantie tegen onderverzekering. Bij ZLM heeft u recht op garantie tegen onderverzekering wanneer u de inboedelmeter of herbouwwaardemeter heeft ingevuld en teruggestuurd. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan gerust contact op met ons team Advies & Acceptatie. U bereikt hen op telefoonnummer 0113 - 238 880 of via info@zlm.nl.