Veelgestelde vragen over winterbanden

Temperaturen rond het vriespunt, kans op sneeuw en gladheid. Bij ons team Advies & Acceptatie gaat de telefoon. ‘Hoe zit het met winterbanden? Moet ik ze nu wel of niet aanschaffen?’ Deze vraag horen onze medewerkers dan regelmatig. Daarom hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet.

winterbanden

Maakt het bij een aanrijding uit of ik winterbanden heb?

Soms maakt dit uit. In veel landen kan het gebruik van winterbanden een rol spelen bij de schuldvraag na een ongeval. Het risico dat u aansprakelijk bent, is groter wanneer u ze niet hebt. Bent u aansprakelijk? Dan moeten wij de schade van de tegenpartij op grond van uw WA-verzekering vergoeden. Dit heeft gevolgen voor uw kortingstreden.

Zijn winterbanden verplicht in het buitenland?

Een concreet antwoord op deze vraag is er helaas niet. En de wetgeving verschilt per land. Gaat u naar een land waar u winterse omstandigheden kunt verwachten? Dan adviseren wij u winterbanden te laten monteren. Vooraf weet u namelijk niet hoe het weer en de weg ter plaatse zijn. De ANWB geeft u een handig overzicht waarin u per land ziet wat de regels zijn.

Ik ga op wintersport. Wat adviseert u? Zijn winterbanden dan nodig?

Kijk in het overzicht van de ANWB. Daarin staat per land wat de regels zijn. In Nederland en België zijn winterbanden in elk geval niet verplicht. In veel landen kan het niet gebruiken van winterbanden gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij een aanrijding.

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Bij zomerbanden gaat het rubber bij temperaturen lager dan circa 7 graden Celsius verharden. Het rubber van winterbanden heeft een andere samenstelling en blijft bij lage temperaturen soepel. Daardoor heeft u een betere grip op het wegdek. Het minimale profiel bij een winterband is 4 millimeter.

Hoe zit het met de regels voor andere voertuigen zoals caravans en kampeerauto’s?

De wetgeving geldt voor ‘motorvoertuigen’. Dat zijn ook vrachtwagens en kampeerauto’s. Er zijn geen landen waar een verplichting geldt voor winterbanden of sneeuwkettingen voor caravans. Overigens mag u ze wel gebruiken op een caravan. Het beïnvloedt de wegligging positief.

Heb ik bij winterbanden ook sneeuwkettingen nodig? En andersom?

Ja. Met winterbanden rijdt u relatief veilig op doorgaande wegen en snelwegen. Sneeuwkettingen zijn hiervoor niet geschikt. Die zijn bedoeld als hulpmiddel om een korte tijd en met beperkte snelheid op besneeuwde (berg)wegen te kunnen rijden. Als u een bord tegenkomt met de afbeelding van een wiel met een sneeuwketting, bent u daar verplicht sneeuwkettingen te gebruiken.

Ik heb een auto met voorwielaandrijving. Is het voldoende om winterbanden op de aangedreven wielen te monteren?

Nee, dit is namelijk onveilig. Als u 2 sets verschillende banden gebruikt kan uw auto onvoorspelbaar rijgedrag gaan vertonen. U brengt hiermee de stabiliteit van de auto in gevaar.