Wat een avond!

Nagenietend van een heerlijk diner en prachtige theatervoorstelling haalt u uw huissleutel uit uw zak. Dan ziet u dat uw voordeur nog open staat. U had hem toch op slot gedraaid? Of niet? De twijfel slaat toe als u de rommel in uw hal ziet…

inbraakmethode

Inbrekers in huis. Een nachtmerrie. Maar hoe komen ze eigenlijk binnen? En hoe houdt u ze eigenlijk buiten de deur? Een paar veel gebruikte inbraakmethodes én tips om het te voorkomen op een rij.

  • Ze trappen een deur of raam in. Dit is lastig te voorkomen. Tip: zorg voor een stevige voordeur. En berg waardevolle spullen uit het zicht op.
  • Ze breken de cilinder van het deurslot af en trekken de cilinder eruit. Zonder cilinder is de deur zó te openen. Tip: gebruik goedgekeurde sloten. En gebruik deurkrukken, grepen of scharnieren die daarbij horen. Draai uw deur ook altijd op slot.
  • Ze openen de deur door te 'hengelen' via brievenbus. Tip: draai altijd de deur op slot en haal de sleutel eruit. U kunt ook een kap over uw brievenbus plaatsen.
  • Ze hebben een babbeltruc: iemand komt met een smoesje aan de deur. En probeert uw huis binnen te komen. Tip: wees gezond wantrouwig. Vraag een identificatiebewijs en laat nooit zomaar iemand binnen.
  • Ze boren een gaatje onder het slot. Daarna draaien ze met een ijzerdraad de sleutel om of openen ze het raam. Tip: draai ramen en deuren op slot en berg de sleutel op.
  • Ze sluipen je huis binnen door een open raam of door een deur die niet op slot is. Tip: Doe ramen en deuren op slot. Ook als u maar even weggaat. Of gebruik kierstandhouders voor de ramen.
  • Ze steken een plastic pasje tussen het kozijn en het slot. En krijgen het slot zo open. Dit heet flipperen. Tip: draai ramen en deuren op slot. En haal de sleutel eruit. Of monteer een anti-inbraakstrip.
  • Ze trekken met zelfgemaakt of professioneel gereedschap de cilinder uit het slot. Tip: monteer cilinders die hiertegen bestand zijn. Vraag hiernaar als u nieuwe sloten koopt.

Naomi, onze medewerker Schadepreventie, geeft u graag nog wat extra tips in onderstaande video.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Op de website van het Politiekeurmerk vindt u meer informatie over veilig wonen. Zo kunt u weer met een gerust hart genieten van een avond uit!

Bron: www.politie.nl