Winterbanden: zó overschat

U hebt er alleen maar last van: je moet ze ieder jaar wisselen. Dat kost geld. Uiteindelijk zijn de winters in Nederland helemaal niet zo streng. Bovendien heeft u sneeuwkettingen voor als u in het buitenland bent. Niet nodig dus.

winterbanden

Weet u het wel zeker? In Nederland zijn winterbanden nog niet verplicht, maar in veel andere landen wel. En niet voor niets. Want ze zorgen echt voor meer veiligheid op de weg. Hoe? We geven graag antwoord op de meest gestelde vragen over winterbanden.

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Het rubber van winterbanden heeft een andere samenstelling en blijft bij lage temperaturen soepel. Daardoor heeft u een betere grip op het wegdek. Bij zomerbanden verhardt het rubber bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Ook het profiel is anders. Als profiel bij een winterband moet u een minimum van 4 millimeter aanhouden. Bij zomerbanden is dat 1,6 mm.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

De wet- en regelgeving voor sneeuwkettingen en winterbanden is per land anders. Voor meer informatie klikt u hieronder op het land van uw keuze. 

België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.