Zo worden die hamburgers nooit gaar!

'Hé Mark, die barbecue is bijna uit. Heb je iets van spiritus ofzo? ’
‘Oh ja vast wel. Kijk maar even in de schuur.’
‘Prima. Dat schiet tenminste op. ’

bbq

Dit doet u natuurlijk nooit zo. Of wel? Misschien toch niet zo verstandig. Hoezo niet? Dat leest u hieronder.

Haastige spoed = een groot risico

Gebruikt u brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine om uw barbecue aan te steken? Dan loopt u niet alleen zelf risico op brandwonden, maar ook de mensen om u heen. Bij het openen van een fles brandbare vloeistof komt namelijk altijd een gaswolk vrij. Deze blijft in de lucht hangen. Eén vonkje is genoeg voor een steekvlam. De enige manier om veilig uw barbecue of vuurkorf aan te steken is met aanmaakblokjes. Dat heeft ook nog als voordeel dat uw vlees niet naar spiritus of bio-ethanol smaakt!

Nog niet overtuigd? Lees dan de verhalen van Chris, Jeroen en Roza op de website van de Brandwondenstichting.

Meer tips

Hieronder leest u nog een aantal tips om ellende bij het barbecueën te voorkomen:

  • Zet de barbecue altijd op een vlakke ondergrond en zorg dat hij niet omver kan worden gelopen.
  • Pas op met kleding die gemakkelijk in brand vliegt in de buurt van de barbecue.
  • Blaas niet in het vuur. Maar gebruik een waaier.
  • Maak een nog brandende of smeulende barbecue uit met zand.
  • Bij een gasbarbecue: controleer regelmatig de gasslang op gaatjes met een beetje zeepsop. Verschijnen er belletjes op de slang? Dan zitten er gaatjes in en moet u hem vervangen.
  • En houd altijd een brandblusser of emmer water bij de hand.