Internationaal Verzekeringsbewijs

Het internationaal verzekeringsbewijs, voorheen ook bekend als groene kaart, is het bewijs dat uw motorrijtuig tegen Wettelijke Aansprakelijkheid verzekerd is. De kaart bevat onder andere informatie over uw verzekering, uw voertuig en de verzekeraar. Het is internationaal geldig. De inhoud is overal in Europa hetzelfde. Het bewijs is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Daarom is het handig om het internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben, ook al is het niet in elk land verplicht. Tegenwoordig hoeft de groene kaart niet meer groen te zijn, bij ons is deze nu wit. En omdat de kleur niet langer groen is, is de term groene kaart vervangen door internationaal verzekeringsbewijs.

Hoe kom ik aan een internationaal verzekeringsbewijs?

U krijgt het internationaal verzekeringsbewijs van ons bij het afsluiten van uw verzekering. En daarna automatisch bij de jaarlijkse verlenging van uw verzekering. Als u de post van ons digitaal ontvangt, krijgt u ook het verzekeringsbewijs in Mijn ZLM. U kunt het verzekeringsbewijs dan zelf uitprinten.

U kunt het verzekeringsbewijs ook downloaden in Mijn ZLM. Zorg wel dat het goed leesbaar is. Ook kunt u in Mijn ZLM vragen het verzekeringsbewijs per post naar u te laten opsturen. Ga daarvoor in Mijn ZLM naar Mijn verzekeringen en kies het voertuig waarvoor u de groene kaart wilt ontvangen. Onder 'Zelf regelen' kiest u dan voor 'Int. verzekeringsbewijs (voorheen groene kaart) aanvragen'.

Veelgestelde vragen over het internationaal verzekeringsbewijs

U heeft het internationaal verzekeringsbewijs nodig om in alle landen van het groenekaartgebied aan te tonen dat uw motorrijtuig (en eventueel de aanhanger of caravan die daaraan gekoppeld is) verzekerd is. Bij schade is het handig als u het internationaal verzekeringsbewijs bij heeft, omdat daarop alle gegevens staan die belangrijk zijn. Zoals de landen waar u verzekerd bent, contactgegevens van uw verzekeraar, het kenteken van uw motorrijtuig en de periode dat uw bewijs geldig is.

Alleen in Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Noord-Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland, Tunesië en Turkije is het verplicht om het originele internationaal verzekeringsbewijs bij te hebben. Een digitale versie is daar niet geldig.

Gaat u naar een ander land? Dan is ons advies om het internationaal verzekeringsbewijs wel mee te nemen. Maar u mag daar de verzekeringsdekking ook met een ander document aantonen (zoals uw polisblad). Het voordeel van het internationaal verzekeringsbewijs is wel dat deze er in alle landen hetzelfde uitziet. En dus ook overal kan worden gelezen. 

Op uw verzekeringsbewijs staat een verzekeringsnummer. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig als u een schadeformulier moet invullen. U vindt het nummer in kadertje 4: Landcode/Code verzekeraar/Nummer. Het nummer op uw verzekeringsbewijs bestaat uit het polisnummer van uw verzekering, de code van ZLM Verzekeringen en de code van het land waarin u woont.

Uw caravan of aanhanger valt onder de WA verzekering van uw auto. Op uw internationaal verzekeringsbewijs ziet u dat aan de letters AF. Maar let op! Heeft uw caravan of aanhanger een eigen kenteken en reist u naar of door Duitsland, Spanje, Portugal, Kroatië of Polen? Dan heeft u wel een apart verzekeringsbewijs nodig. U kunt deze bij ons aanvragen.

Sommige verzekeraars verstrekken het internationaal verzekeringsbewijs op een pasje van creditcard formaat. De verplichte informatie past hier echter niet op. Daardoor kan de bestuurder in de problemen komen. Daarom krijgt u van ons het internationaal verzekeringsbewijs niet op een pasje. Er wordt wel nagedacht over alternatieven voor het papieren verzekeringsbewijs.