Mijn vraag gaat over...

Verhaalsbijstand

Bij verhaalsbijstand vragen wij de verzekeraar van iemand die schade bij u heeft veroorzaakt om die schade te betalen. De Stichting Rechtsbijstand ZLM regelt dit voor u.

Wij vragen de verzekeraar van de ander die schade heeft veroorzaakt om de schade te betalen. Dit kan bijvoorbeeld schade aan uw auto of kleding zijn. Bent u of is een passagier gewond geraakt?  Dan zijn voorbeelden van schade: uw of zijn verlies van inkomen, smartengeld en kosten voor huishoudelijke hulp. Bij overlijden zijn dit in ieder geval de kosten van de uitvaart. Verder overleggen wij met de verzekeraar van de ander. Als het moet tot in de rechtszaal. Ons werk is pas klaar wanneer wij het geld van de andere verzekeraar terug hebben gekregen. En u heeft het ontvangen.

Voor het bepalen van de schade vragen we soms hulp van een schade-expert, medisch specialist of een andere expert. Wanneer wij dit doen hangt van de situatie af.

Dat kan alleen als uw bedrijf bij ons verzekerd is. U moet dan wel kunnen bewijzen dat de tijd die u aan het ongeluk heeft besteed effect had op de resultaten van uw bedrijf. Bent u persoonlijk bij ZLM verzekerd? Dan kunt u deze kosten niet terugvragen.

Ja. Daarvoor gelden wel een paar regels. Laat u uw auto repareren? Dan kunnen wij de huurkosten voor een auto terugvragen voor twee dingen. Het eerste is voor de dag dat de schade wordt bepaald. En het tweede is voor het aantal dagen dat de reparatie duurt. Is uw auto total loss? Dan kunnen wij de huurkosten van maximaal veertien dagen terugvragen. U betaalt dan wel 25% van de kosten voor de huurauto zelf.

Ja. U kiest zelf de garage. Wel is het verstandig om dit bij dezelfde garage te doen als waar de schade is vastgesteld. Voor het vaststellen van de schade moet u misschien betalen. Deze kosten hoeft u vaak niet te betalen als u de auto daar ook laat repareren. 

Ja. Dit zijn taxatiekosten. Deze moet u zelf betalen. Dit hoeft u vaak niet te belatalen als u bij dezelfde garage de auto ook laat repareren.

Ja. Heeft u een ongeluk gehad? En laat u uw auto op het terrein van een garage of bergingsbedrijf staan? Dan kunnen ze u daarvoor laten betalen.  

Is het zeker dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig? Dan kunt u misschien het Waarborgfonds vragen om uw schade te betalen. Daar gelden wel regels voor. Bekijk hier of u er voor in aanmerking komt.

Wilt u verhaalsbijstand gebruiken? Laat het ons dan weten. Dan kijken we samen wat we voor u kunnen doen. Meldt uw schade dan ook bij ZLM Verzekeringen.

Het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op.

Maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.00 uur

Davey