Mijn vraag gaat over...

Verhaalsbijstand

Bij verhaalsbijstand vragen wij de verzekeraar van iemand die in het verkeer schade bij u heeft veroorzaakt om die schade te betalen.

Wij vragen de verzekeraar van de schadeveroorzaker om de schade te betalen. Dit kan bijvoorbeeld schade aan uw auto of kleding zijn. Bent u of is een passagier gewond geraakt?  Dan zijn voorbeelden van schade: uw of zijn verlies van inkomen, smartengeld en kosten voor huishoudelijke hulp. Bij overlijden zijn dit in ieder geval de kosten van de uitvaart. Verder overleggen wij met de verzekeraar van de ander. Als het moet tot in de rechtszaal. Ons werk is pas klaar wanneer we het geld van de andere verzekeraar terug hebben gekregen. En u het heeft ontvangen.

Voor het bepalen van de schade vraagt de Stichting Rechtsbijstand ZLM soms hulp van een schade-expert, medisch specialist of een andere expert. Wanneer zij dit doen hangt van de situatie af.

Dat kan alleen als uw bedrijf bij ZLM verzekerd is. U moet dan wel kunnen bewijzen dat de tijd die u aan het ongeluk heeft besteed effect had op de resultaten van uw bedrijf. Bent u persoonlijk bij ZLM verzekerd? Dan kunt u deze kosten niet terugvragen.

Ja. Daarvoor gelden wel een paar regels. Laat u uw auto repareren? Dan kan de Stichting Rechtsbijstand ZLM de huurkosten voor een auto terugvragen voor twee dingen. Het eerste is voor de dag dat de schade wordt bepaald. En het tweede is voor het aantal dagen dat de reparatie duurt. Is uw auto total loss? Dan kunnen zij de huurkosten van maximaal veertien dagen terugvragen. U betaalt dan wel 25% van de kosten voor de huurauto zelf.

Ja. U kiest zelf de garage. Wel is het verstandig om dit bij dezelfde garage te doen als waar de schade is vastgesteld. Voor het vaststellen van de schade moet u misschien betalen. Deze kosten hoeft u vaak niet te betalen als u de auto daar ook laat repareren. 

Ja. Ook het bedrijf waar u de schade laat vaststellen maakt kosten om de expertise te regelen. Dit zijn zogenaamde taxatiekosten. Deze kosten vallen niet onder de dekking van uw verzekering.  

Repareert het bedrijf waar de expertise is uitgevoerd uw schade? Dan vervallen de taxatiekosten. Laat u de schade niet of bij een ander bedrijf repareren? Houdt u er dan rekening mee dat u een factuur voor taxatiekosten ontvangt. Deze blijft voor uw eigen rekening. Alleen wanneer uw voertuig total loss is, kan de Stichting Rechtsbijstand ZLM de kosten claimen bij de aansprakelijke partij. De factuur moet u wel eerst zelf betalen.

Ja. Heeft u een ongeluk gehad? En laat u uw auto op het terrein van een garage of bergingsbedrijf staan? Dan kunnen ze u daarvoor laten betalen.  

Is het zeker dat de schade is veroorzaakt door een motorrijtuig? Dan kunt u misschien het Waarborgfonds vragen om uw schade te betalen. Daar gelden wel regels voor. Bekijk hier of u er voor in aanmerking komt.

ZLM Verzekeringen beoordeelt uw schade. Is er een redelijke kans om uw schade met succes te verhalen? Dan geven wij de Stichting Rechtsbijstand ZLM opdracht om de schade voor u in behandeling te nemen. 

Het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op.

Maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 17.00 uur

Moniek