Rook- en koolmonoxidemelders: hang ze op!

Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op elke verdieping van uw woning verplicht. Dat is een beslissing van de rijksoverheid. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar volgens de nieuwe wetgeving moet ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder hangen.

Verzekeringsdekking
Heeft de rookmelderplicht nog gevolgen voor de dekking op de verzekering bij ZLM? Nee, dat niet. Een rookmelder alarmeert bij rookontwikkeling of brand en kan dus niet voorkomen dat er brand uitbreekt.
Dat betekent dat de rookmelderplicht geen gevolgen heeft voor de verzekeringsdekking. De rookmelderverplichting is er vooral voor uw eigen veiligheid. Een melder zorgt er namelijk voor dat u uzelf en andere bewoners op tijd in veiligheid kunt brengen.

Met onderstaande adviezen helpen we u graag om de kans op brandschade te verkleinen.  

Advies 1: Hang rook- en koolmonoxidemelders op in uw huis. 

De juiste plaats is belangrijk bij het ophangen van de melders. Let hierop:

Rookmelders

Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om op elke verdieping in uw woning een rookmelder te hangen. 

  • Hang rookmelders op iedere vluchtroute van verblijf tot aan de voor- en achterdeur.
  • Voor extra veiligheid kunt u ook rookmelders hangen in bijvoorbeeld de slaapkamers.
  • Gebruik bij voorkeur rookmelders die u met elkaar kunt koppelen. Gaat één melder af, dan gaan de anderen ook.
  • Koop een rookmelder met een tienjarige batterij- en levensduur. Kijk op www.rookmelders.nl voor een lijst met goede producten. (Rookmelders zijn niet verkrijgbaar via ZLM.)

Koolmonoxidemelders

  • Een koolmonoxidemelder plaatst u in ruimtes met een verbrandingstoestel zoals een geiser, cv-ketel, gaskachel of openhaard. Plaats de koolmonoxidemelder aan het plafond en volg daarbij de meegeleverde installatievoorschriften.
  • In ruimtes zonder verbrandingstoestel, zoals de slaapkamer, plaatst u de koolmonoxidemelder op ademhoogte: de hoogte waarop u slaapt. 
  • Plaats de melder niet naast ventilatieroosters. Ook niet achter objecten zoals gordijnen en kasten.

Let op

  • Of u nu melders online, bij een doe-het-zelf-zaak of bouwmarkt koopt, let er altijd op dat deze aan het Europees keurmerk voldoen. Dit staat op de verpakking. (Koolmonoxidemelders zijn niet verkrijgbaar via ZLM.)
  • Kies nooit voor een combimelder, een rook- en koolmonoxidemelder in één. Ze hebben ieder een eigen doel en dienen los van elkaar geplaatst te worden. Zoals in de installatievoorschriften staat.
  • Voor beide melders geldt dat u ze regelmatig moet testen. Doe dit bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand. Hoort u het alarm niet? Controleer dan de batterij.
  • Vervang elk jaar de batterijen. Met behulp van een datumsticker weet u wanneer de batterij voor het laatst is vervangen.
  • Hoort u elke minuut een harde piep? Dan is de batterij leeg. Vervang deze dan ook direct.
  • Maak de melders regelmatig schoon. Stof, vuil en insecten verminderen de werking van de melder. Schoonmaken kan met een droge doek en de stofzuiger.

Samen met de brandweer maakten we een informatieve video over het plaatsen van rook- en koolmonoxidemelders. 

Advies 2: Laat uw gasinstallatie goed schoonmaken en controleren

Waar kunt u verder op letten? Soms komt koolmonoxide vrij bij oude gastoestellen. Daarom is het belangrijk uw gasinstallaties te laten controleren. Doe dit zeker één keer per jaar. Een slecht werkende cv-ketel, gaskachel of geiser is onveilig. Daar kan koolmonoxide ontstaan. 
Veel installatiebedrijven kunnen uw gastoestel controleren. Bij deze keuring test de installateur de hele gasinstallatie. Hij controleert of die voldoet aan de veiligheidseisen en dat kost u maar weinig. Wilt u meer weten over die veiligheidseisen? Klik dan hier

Advies 3: Laat ook de schoorsteen van uw kachel of open haard vegen

Vergeet niet uw schoorsteen periodiek te laten vegen. De brandweer geeft hiervoor de volgende tips:

  • Laat de schoorsteen ieder jaar controleren. Doe dit voordat het stookseizoen begint. Heeft u een gaskachel of een gasgestookte verwarmingsketel? Dan hoeft u de schoorsteen niet te vegen. Let hierbij op verstopping door vogelnesten, scheuren of lekkage.
  • Heeft u een open haard? Laat hem dan ieder jaar vegen en controleren. Bouwt u zelf een open haard in uw huis? Zorg dan dat u rond de schoorsteen geen hout gebruikt.
  • Laat de schoorsteen vegen door een schoorsteenveger die aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB). Kijk voor meer informatie over deze bond op de site.

Advies 4: Zorg voor frisse lucht

Een geiser of een ander gasverbrandingstoestel heeft zuurstof nodig om veilig gas te verbranden. Is er te weinig zuurstof? Dan vormt zich koolmonoxide. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en stop geen naden en kieren dicht.

Koolmonoxide signaleren

Koolmonoxide is moeilijk te signaleren. Toch zijn er signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van koolmonoxide, zoals:

  • in het gasverbrandingstoestel is de vlam oranje;
  • deze vlam brandt hoger dan normaal;
  • u ziet waterdamp die niet via de afvoer verdwijnt;
  • de ramen beslaan.

Ziet u een van deze dingen? Dan moet u direct zo goed mogelijk de ruimte ventileren. Zet ramen en deuren open en zet het toestel uit. Bel indien nodig direct 112.

Checklist: preventietips veilig wonen

Een brandje, inbraak of andere onveilige situatie zit in een klein hoekje. Om al die kleine hoekjes én de bijbehorende ongelukken te voorkomen, krijgt u van ZLM een checklist. Vink hem af en voorkom een hoop ellende. Vaak leiden kleine aanpassingen tot een groot en veilig resultaat. Voorkomen is beter dan genezen. Heeft u vragen over preventie? Stel of deel ze via preventie@zlm.nl of 0113 - 238 898