Fietsen en e-bikes: ook dieven zijn er weg van

Fietswiel in fietsenrek

In de lente is het heerlijk om er met de fiets of e-bike op uit te gaan. Voor een uitgebreide fietstocht, voor een boodschap of naar het werk. Helaas zijn fietsen en e-bikes ook bij dieven populair en dat maakt met de fiets op pad gaan niet helemaal onbezorgd. Ook in Zeeland en Brabant is fietsendiefstal nog altijd een groot probleem.

In 2022 werd in Zeeland 1070 keer aangifte gedaan van diefstal, met pieken in Middelburg en Goes. In Brabant lag het aantal aangiften van fietsendiefstal op 11.540. Vooral in de grote plaatsen als Tilburg en Eindhoven was het dievengilde erg actief. Bent u benieuwd hoe het in uw woonplaats gesteld is met de fietsendiefstal? Bekijk het op deze kaart.

Met name het aantal gestolen e-bikes stijgt de laatste jaren enorm. Niet gek, de snelle fietsen zijn een ideaal energiezuinig alternatief voor de auto. Die populariteit zorgt helaas ook voor meer criminaliteit. 

Het aantal geregistreerde diefstallen van gewone fietsen nam de afgelopen jaren af. Helaas is dat geen reden tot juichen. Die afname lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat er weinig aangifte gedaan wordt. Iets dat wel belangrijk is, want de aangifte is nodig een beroep op uw verzekering te kunnen doen. 

Slim en sluw

Opvallend is de vakkundigheid waarmee dieven te werk gaan. Zo blijkt uit aangiftecijfers dat veel e-bikes worden weggehaald uit schuurtjes en garages. Het lijkt erop dat dieven actief zoeken naar plekken waar ze makkelijk kunnen toeslaan. Gestolen fietsen worden volgens experts door criminele bendes geëxporteerd naar andere landen, waar ze verkocht worden. Onderschat dus nooit een fietsendief!

Wat u kunt doen

Hoewel een fietsendiefstal nooit echt te voorkomen is, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om de kans erop te verkleinen. Zet de fiets altijd dubbel op slot en gebruik alleen ART gecertificeerde sloten. Haal een hangslot door het wiel en het frame en zet het vast aan een paal of fietsenrek. Parkeer uw fiets bij voorkeur binnen of op een plek waar mensen er zicht op hebben. Met een GPS tracker in uw fiets en een speciale app op uw telefoon weet u altijd waar uw fiets zich bevindt. Dat blijkt goed te werken, want zo’n 80% van de fietsen die zijn uitgerust met track & trace worden uiteindelijk weer teruggevonden. Bij sommige e-bikes is een GPS-tracker al ingebouwd, maar er zijn ook losse systemen te koop die je zelf kunt (laten) inbouwen.

Goed verzekerd

Zuinig op uw fiets? Dat snappen we bij ZLM maar al te goed. Daarom bieden we een speciale fietsverzekering waarmee uw fiets verzekerd is tegen schade en diefstal en voor pechhulp onderweg. Zo zit u nog nét wat onbezorgder op uw zadel. Op deze pagina leest u meer over onze fietsverzekering.