Fileparkeren een uitdaging? Niet na het lezen van deze tips

fileparkeren

Waarom vinden we fileparkeren toch zo moeilijk? We vragen het ZLM-instructeur Theo Lamper. Hij vertelt ons waarom fileparkeren een uitdaging is en geeft ons praktische tips. 

Geen gevoel

Ze zijn er; auto’s die automatisch voor je inparkeren. Helaas is dit type auto voor de meesten onder ons niet binnen handbereik. Kortom, willen we fileparkeren, dan zullen we het zelf moeten doen. Alleen, rijdt een groot gedeelte van de bestuurders liever een straat verder dan zich in een krappe plek te navigeren. Waarom vinden we fileparkeren toch zo moeilijk? Volgens Theo is fileparkeren voor veel mensen moeilijk omdat we er geen gevoel bij hebben. Niet bij de auto, de handelingen en de ruimte. ‘Het is een kwestie van weten waar je moet in- en uitsturen en veel oefenen,’ aldus Theo. 

Theo vervolgt: ‘Vooral rechts inparkeren vinden de meeste mensen lastig. Links zie je de stoeprand, wat het makkelijker maakt. Helaas komt rechts inparkeren wel het meeste voor, gezien de rijrichting.’ Theo geeft ons zijn tips voor het inparkeren aan de rechterzijde van de weg.

Tips om met een zeker gevoel in te parkeren

  1. Zorg dat u naast de auto voor de lege parkeerplek staat.
  2. Tussen deze geparkeerde auto en uw auto moet ongeveer 30 tot 50 centimeter afstand zijn.
  3. Rijd uw auto net iets voor de neus van de geparkeerde auto naast u.  
  4. Rijd rustig en recht achteruit. 
  5. Stuur in op het moment dat uw achterbank voorbij de auto naast u gaat. 
  6. Stuur terug als uw rechterbuitenspiegel zich voorbij de auto naast u bevindt. 
  7. Dan het terugsturen. Dit is volgens Theo het moeilijkste onderdeel. ‘Het terugsturen verloopt vaak moeizaam. Dit komt doordat we handelingen moeten gaan combineren. We moeten de juiste snelheid te pakken krijgen en tegelijkertijd terugsturen. Veel mensen maken te veel snelheid. Het is zaak om rustig te blijven. Dit betekent ook niet te langzaam rijden, maar in beweging blijven met de auto en het stuur. Gebruik hierbij de rechterbuitenspiegel om te kijken waar de stoeprand zich bevindt.’ 
  8. Lukt het niet? Dan adviseert Theo om een klein beetje naar voren te rijden en uit de huidige stand te sturen. Probeer het dan opnieuw. 

De kunst van het rustig blijven

We vragen Theo naar tips om rustig te blijven. ‘Zeker op een drukke weg vinden we het vervelend om stil te staan. Hierdoor hinderen we voor ons gevoel het verkeer achter ons. Door tijdig aan te geven wat uw intenties zijn, vermindert u het ‘hinderen’. Zoekt u naar een parkeerplek rechts van u? Zet dan vroegtijdig uw richtingaanwijzer aan. Ook kunt u uw waarschuwingslampen aanzetten. Op die manier weten de auto’s achter u wat uw plannen zijn. Heeft u een plek gevonden? Stop dan langs het vak. Niet ervoor, zoals de meesten van ons zouden doen. Zo ‘beschermt’ u uw plekje en laat u het verkeer passeren. Op het moment dat het achter u vrij is, rijdt u naar voren en gaat u inparkeren. 

Past dat wel?

Hoe weten we of het plekje dat vrij is groot genoeg is voor de auto? Theo vertelt dat 1,5 keer de lengte van de auto voldoende moet zijn. ‘Parkeervakken zijn gemaakt voor alle typen auto’s. Ook grote voertuigen horen hierin te passen. 

Mijn belangrijkste tip om vertrouwd te raken met fileparkeren? Oefenen, oefenen, oefenen. Bij voorkeur op een rustige weg.’