Voorkom een inbraak met deze 13 waardevolle tips

inbreker

Een inbraak: de kans dat het u of uw buren overkomt is reëel. Gelukkig kunt u zelf veel doen om inbrekers te slim af te zijn. In dit artikel deelt Naomi de meest waardevolle tips om een inbraak te voorkomen.

13 tips om een woninginbraak te voorkomen

  1. Leg waardevolle spullen niet in het zicht.
  2. Sluit ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weg bent.
  3. Haal de sleutels uit de binnenkant van uw deuren. Berg deze goed op. Inbrekers boren eenvoudig een gaatje onder het slot. Daarna draaien ze met een ijzerdraad de sleutel om of openen ze het raam. Zorg dus dat sleutels niet meer op deuren en ramen aanwezig zijn.
  4. Gebruik goedgekeurde sloten op uw deuren en ramen. Gebruik ook deurkrukken, grepen of scharnieren die daarbij horen.
  5. Om het 'hengelen' via brievenbus te voorkomen kunt u een kap over uw brievenbus plaatsen.
  6. Door een anti-inbraakstrip te monteren voorkomt u ‘flipperen’. Hierbij steken inbrekers een plastic pasje tussen het kozijn en het slot. Zo krijgen zij het slot snel open.
  7. Laat een paar borden of kopjes op tafel staan. Zo lijkt het of er iemand thuis is.
  8. Zet ladders en vuilcontainers weg. Zo kunnen inbrekers deze niet gebruiken om in uw tuin én woning te komen.
  9. Gebruik tijdschakelaars op uw lampen.
  10. Maak een WhatsApp-groep aan met uw buren. Zo wisselt u gratis en snel informatie uit. Bijvoorbeeld als er verdachte personen in de buurt rondlopen. Is er al een WhatsApp-groep in uw buurt? Vraag het na bij de gemeente of wijkagent. Zo niet, dan kunt u zelf een groep opstarten. Voeg ook de wijkagent aan de WhatsApp-groep toe. Zo blijft ook hij of zij op de hoogte van verdachte situaties. Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat in buurten waar bewoners via WhatsApp verdachte situaties met elkaar delen, het aantal inbraken met 50 procent is afgenomen.
  11. Zorg dat uw woning is uitgerust met een stevige voordeur. Voordeuren worden regelmatig door inbrekers ingetrapt.
  12. Soms maken inbrekers gebruik van een babbeltruc. Iemand komt met een smoesje aan de deur. Op die manier probeert een sluwe inbreker uw huis binnen te komen. Tip: wees gezond wantrouwig. Vraag een identificatiebewijs en laat nooit zomaar iemand binnen.
  13. Meld u aan bij Burgernet. Hoe meer mensen bij Burgernet aansluiten, hoe groter de kans dat een verdacht persoon wordt opgespoord. Al u meedoet ontvangt u een spraak- of sms-bericht. Daarin krijgt u de vraag om uit te kijken naar een persoon of een auto.

Naomi, onze medewerker Schadepreventie, geeft u graag nog wat extra tips in onderstaande video

 

Een verdachte situatie. Wat nu?

Signaleert u een verdachte situatie? Volg dan het stappenplan hieronder.

  1. Bel 112.
  2. Stuur de buurt een bericht via de WhatsApp-groep.
  3. Spreek de verdachte persoon aan. Doe het licht aan of ga naar buiten. Zo ziet de verdachte persoon dat er iemand is.
  4. Speel nooit eigen rechter en houd u aan wetten en regels.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Op de website van het Politiekeurmerk vindt u meer informatie over veilig wonen. Zo kunt u weer met een gerust hart genieten van een avond uit!

Checklist: preventietips veilig wonen

Een brandje, inbraak of andere onveilige situatie zit in een klein hoekje. Om al die kleine hoekjes én de bijbehorende ongelukken te voorkomen, krijgt u van ZLM een checklist. Vink hem af en voorkom een hoop ellende. Vaak leiden kleine aanpassingen tot een groot en veilig resultaat. Voorkomen is beter dan genezen.

Heeft u vragen over preventie? Stel of deel ze via preventie@zlm.nl of 0113 - 238 898.