Schade tijdens sport en spel: wel of niet gedekt?

Kapotte bril met een voetbal op de achtergrond

ZLM is fan van sporten. Weinig beter en gezonder dan jezelf uitleven op het sportveld. En hoe het dan precies werkt bij schade en aansprakelijkheid? Met Hans Korstanje, teamleider van de afdeling Varia, nemen we de spelregels door. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan!

Bril kapot gegooid tijdens een potje basketbal? Of een auto geraakt met voetballen op straat? Schade veroorzaakt tijdens het sporten kun je melden bij de afdeling Varia, die zich onder meer bezighoudt met de Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP). Met de AVP ben je gedekt tegen schade die jij aanbrengt bij een ander. Alvast goed om te weten: die schade kan niet altijd worden vergoed.

Hans, hoe zit dat tijdens schade bij sport?

“Aansprakelijkheid tijdens het sporten is best ingewikkeld, omdat in sport andere regels gelden dan in het normale leven. Een schouderduw krijgen op straat zou bijvoorbeeld vreemd zijn, maar tijdens het voetballen mag het. En iemand slaan op straat is strafbaar, maar bij boksen hoort het erbij. Het gaat er dus om wat je kunt verwachten tijdens het uitoefenen van de sport. Breng je tijdens het sporten schade toe aan een ander die meedoet, dan is dat dus bijna nooit gedekt door de AVP.”

Wanneer is er wél sprake van aansprakelijkheid?

“Ook hier gaat het om wat je kunt verwachten. Meestal ligt de grens bij verkeerde intenties, bijvoorbeeld wanneer een voetballer een overtreding maakt met de bedoeling om de ander te blesseren. Die grens is heel lastig te bepalen. Maar is er sprake van opzet, dan is dat niet verzekerd op de AVP.”

En wat als je niet meedoet, maar enkel toekijkt?

Als een toeschouwer een bal tegen het hoofd krijgt doordat een speler de bal verkeerd raakt, is die speler niet aansprakelijk. Echter vinden we het in Nederland niet wenselijk dat de toeschouwer met schade blijft zitten. Daarom kan ook in dergelijke gevallen een beroep worden gedaan op de AVP, ook al is er geen aansprakelijkheid. Bij ZLM vergoeden we bij zulke schade tot een maximumbedrag van €25.000 euro.”

Heb je nog een wijs advies voor de fanatieke sporters?

Een goede ziektekostenverzekering is geen overbodige luxe voor sporters. Ook nuttig om te weten: veel sportbonden en verenigingen hebben een collectieve verzekering afgesloten voor leden met blijvende klachten na een blessure. Maar ga vooral lekker sporten. Bewegen doet een mens goed! Het is natuurlijk verstandig om een beetje voorzichtig te doen en je aan de regels te houden, maar schade is nou eenmaal niet altijd te voorkomen. Laat het risico je dus zeker niet tegenhouden.”