Wanneer heeft u de groene kaart nodig?

groene kaart

Als u een verzekering voor uw voertuig afsluit, ontvangt u een groene kaart. De groene kaart is het bewijs dat uw voertuig WA is verzekerd. De kaart bevat onder andere informatie over uw verzekering, uw voertuig en de verzekeraar. Het is een internationaal verzekeringsbewijs. De kaart ziet er overal in Europa hetzelfde uit. Hij is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Daarom is het handig om een groene kaart bij u te hebben, ook al is het niet in elk land verplicht.

Bij verlenging van uw polis krijgt u jaarlijks automatisch een nieuwe groene kaart van ons opgestuurd.

Extra groene kaart voor caravan

Op de groene kaart van uw auto staat de code 'AF'. Dit betekent dat uw auto ook met een aanhanger verzekerd is als u schade veroorzaakt bij anderen. Maar in Spanje, Polen en Duitsland heeft u wel een aparte groene kaart nodig voor een aanhangwagen, vouwwagen of caravan. Gaat u naar deze landen? Of reist u er doorheen? Vraag dan een groene kaart aan. Bel daarvoor met ons team Advies & Acceptatie. U bereikt hen op 0113 - 238 880. Als u in een leaseauto rijdt, vraagt u de extra groene kaart aan bij de verzekeraar van de leasemaatschappij.

Waar staat mijn groene kaart nummer?

Op uw groene kaart staat een groene kaart nummer. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig als u een schadeformulier moet invullen. U vindt het nummer in kadertje 4: Landcode/Code verzekeraar/Nummer. Het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van uw verzekering, de code van uw verzekeraar en de code van het land waarin u woont.

Papier of creditcard?

Internationaal is afgesproken hoe de groene kaart eruit moet zien. Douanes moeten de kaart kunnen herkennen en op echtheid toetsen. Daarom moet de groene kaart ook écht groen zijn. Een andere voorwaarde is dat het om een papieren exemplaar moet gaan. Een exemplaar op een smartphone of tablet is niet geldig. Net als een groene kaart op creditcardformaat. Die voldoet niet aan de internationale eisen.