ZLM Tour afgelast: volle focus op volgend jaar

Finish ZLM Tour 2021

Helaas, de ZLM Tour 2021 gaat niet door. Bij de pakken neerzitten? Zeker niet. Organisator Libéma Profcycling en hoofdsponsor ZLM gaan er alles aan doen om volgend jaar een minstens zo mooi event te organiseren. ZLM’ers Hubèr Rentmeester en Emerence van Wingen (Marketing & Communicatie) zijn twee van de kartrekkers en geven een update over deze bijzondere zuidelijke etappekoers.  

Waarom gaat de ZLM Tour dit jaar niet door?

Huber: “Het is helaas niet gelukt om de vergunningen rond te krijgen. De ZLM Tour gaat door tientallen gemeenten en veiligheidsregio’s. Die moeten allemaal een vergunning verstrekken. Maar die kan alleen worden gegeven als er geen publiek bij aanwezig is in verband met de corona-maatregelen. En die garantie konden alle partijen niet geven.”

Emerence: “Ontzettend jammer natuurlijk, zeker omdat de ZLM Tour vorig jaar ook al niet door kon gaan. Het is een prachtig sportevenement waar bijna een jaar voorbereiding in zit. Maar dat is natuurlijk geen geldige reden om het door te laten gaan. Het is vanuit alle gemeenten gezien een begrijpelijke keuze.”

Huber: “Als ik burgemeester was, zou ik misschien hetzelfde hebben besloten. Veiligheid staat nu even voorop. Gelukkig blijven we positief en hebben we er alle vertrouwen in dat het volgend jaar wél door kan gaan.”

Wat maakt de ZLM Tour zo bijzonder?

Emerence: “De ZLM Tour is voor veel wielrenners de ideale voorbereiding op de Tour de France. Het is een echte wedstrijd voor sprinters en heeft daarom een grote aantrekkingskracht op sprintersploegen die een paar weken later naar de Tour de France gaan.”

Huber: “De ZLM Tour is ontstaan en groot geworden door Stichting Wielerbelang Schijndel. Zij werkten elk jaar keihard om het van de grond te krijgen. Door alle ontwikkelingen in de laatste jaren, is Libéma Profcycling aangehaakt om deze tour in professionele banen te leiden. Nog steeds kunnen we gelukkig rekenen op de hulp van heel veel vrijwilligers.”

Wat is de reden dat ZLM zich als hoofdsponsor heeft verbonden aan de ZLM Tour?
Emerence: “ZLM en wielrennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sport brengt ons mooie dingen en zorgt voor verbinding en emotie. En wielrennen is heel laagdrempelig. Als toeschouwer sta je letterlijk dichtbij de wielrenners en de tour. Dat is het mooie van zo’n koers. ZLM houdt van dat benaderbare karakter, iets wat wij ook altijd nastreven in de relatie met onze klanten.”

Wat kunnen we volgend jaar verwachten?

Huber: “Het is nog niet zeker, maar we gaan er alles aan doen om de ZLM Tour in dezelfde periode te plannen en op de wielerkalender te krijgen. Er is in de aanloop van deze afgelaste editie een heleboel geregeld, waardevolle contacten zijn gelegd en er ligt een etappe-schema. Daar willen we richting volgend jaar zeker weer gebruik van maken en mee verder gaan.”

Emerence: “Tijdens de ZLM Tour organiseren we altijd leuke activiteiten, ook speciaal voor onze klanten. Als VIP meerijden met een gastenwagen, meet-and-greets met de renners, wedstrijden voor de jeugd en wielercafés. Dat maakt dat de ZLM Tour nog meer gaat leven. Volgend jaar gaan we daar zeker weer mee aan de slag.”

Huber: “We zijn natuurlijk wel afhankelijk van gemeenten en andere betrokken partijen. Sommige zaken moeten we opnieuw bekijken en regelen, maar het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden. We kijken in ieder geval positief naar ZLM Tour 2022. En dan hopelijk met veel publiek en leuke extra activiteiten.”