ZLM’er Marjolein over RSI: ‘Klachten? Ga direct aan de slag'

Bij ZLM vinden we het belangrijk dat iedereen fijn en gezond aan het werk is. Wie daar mede voor zorgt? Marjolein Bolleman. Zij werkt al 21 jaar op de afdeling autoschade en is sinds drie jaar ook werkzaam als arbo-preventiemedewerker. Marjolein geeft advies over de juiste instelling van een werkplek en ondersteunt collega’s die klachten hebben.

Marjolein, hoe komt het dat jij een RSI-expert bent? 

“Dat is begonnen met een interesse voor RSI-klachten en het mentale welzijn van de mens. Ik lees er veel over en heb regelmatig contact met een therapeut die ook voor ZLM werkt. Daarnaast is ZLM ook aangesloten bij ArboNed, daar heb ik een aantal workshops gevolgd. Als arbo-preventiemedewerker bij ZLM zorg ik voor het juiste advies en begeleiding. Bij klachten kijk ik bijvoorbeeld naar de werkplek, of alles wel op de juiste plek staat.”

Kun je uitleggen wat RSI precies inhoudt?

“RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Het wordt ook wel KANS genoemd, oftewel klachten aan de arm, nek en/of schouders. RSI wordt vaak geassocieerd met de muisarm. RSI of KANS is echter meer dan dat. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen met specifieke klachten die komen door een verkeerde houding achter de computer of laptop.”

‘Wanneer collega’s klachten hebben, is het zoeken naar de oorzaak. Soms weten ze zelf al waar het mis gaat of wat ze er aan kunnen doen. De eerste stap naar herstel is bewustwording.’

Hoe ontstaan RSI-klachten precies? 

“Weinig beweging en een verkeerde houding zijn de grootste oorzaken. Het probleem zit hem in het feit dat we veel zitten en lang naar een scherm staren. Het computergebruik is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Sinds de komst van corona staren we nog meer naar een scherm dan daarvoor. Daarnaast zijn we ook nog eens minder gaan bewegen. Dit samen wordt bewegingsarmoede genoemd: veel schermtijd en weinig beweging.”

Wat zijn de gevolgen van RSI?

“Verschillende fysieke klachten. Wanneer je deze negeert, wordt het probleem alleen maar erger en duurt het langer voordat je er weer vanaf bent. Uiteindelijk kun je door de klachten en pijn minder goed functioneren en slapen. Helaas weten we allemaal dat een slechte nachtrust ook invloed heeft op je humeur en productiviteit. Het hangt dus allemaal met elkaar samen. Komen er dan ook nog stress, drukte of zorgen bij kijken, dan wordt het probleem zeker niet minder.”

‘Indirect kun je stellen dat RSI-klachten invloed hebben op je mentale welzijn.’

Wat kan een werkgever doen?

“Een goede stoel en goed bureau zijn essentieel voor een juiste houding. Denk dan bijvoorbeeld ook eens aan een zit-sta-bureau. Daarnaast is het belangrijk om voorlichting te geven aan werknemers. Het is niet goed om drie uur stil te zitten achter een bureau. Afwisseling, veel bewegen en wandelen in de pauze zijn belangrijke adviezen.” 

Wat wil je de lezers graag meegeven?

“Zorg voor een goede werkhouding en trek op tijd aan de bel bij klachten. Probeer om het half uur een beweegmoment in te plannen en maak een wandeling tijdens je lunchpauze. Hoe langer je met klachten blijft lopen, hoe langer het duurt voordat je weer klachtenvrij bent. Ga bij klachten meer bewegen en ga aan de slag met oefeningen. Zorgt dat niet voor een vermindering van de klachten? Maak dan een afspraak met een fysiotherapeut.” 

4 tips van Marjolein 

  1. Zorg dat je bureau en stoel goed zijn afgesteld
  2. Plaats toetsenbord en muis dichtbij je lichaam
  3. Plaats je beeldscherm niet te hoog
  4. Beweeg veel, wissel af in houding en rek geregeld je spieren