Uw auto total loss. Wat nu?

U had een ongeluk en uw auto is total loss. Einde auto, denkt u. Maar is dat wel zo? Wat betekent total loss eigenlijk precies? En wat betekent het voor u?

totalloss

Wat betekent total loss?

Uw auto kan technisch total loss of economisch total loss zijn. Wat is het verschil?

Economisch total loss

De auto kan wel gemaakt worden. Maar dit is financieel gezien niet rendabel. Dat komt omdat de kosten voor de reparatie hoger zijn dan de (dag)waarde min de restwaarde. Hieronder ziet u een rekenvoorbeeld.

De waarde van de auto voor het ongeluk (dagwaarde) is € 12.000,-. De waarde van de auto na het ongeluk (restwaarde) is € 5.000,-. Het verschil € 7.000,-. Kost de reparatie meer dan dat verschil van € 7.000,-? Dan is de auto economisch total loss.

Technisch total loss

Bij technisch total loss kan uw auto niet meer gerepareerd worden. Bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk of na een brand.

Wat gebeurt er nu precies als uw auto total loss is?

Een logische vraag. Hieronder ziet u het hele proces aan de hand van een aantal stappen.

Wie bepaalt of uw auto total loss is?
De schade-expert. Hij neemt de schade aan uw auto op. Daarbij wil hij een paar dingen weten:

Wat zijn de reparatiekosten?
De expert berekent wat het kost om uw auto te repareren.

Wat is de dagwaarde?
De dagwaarde is de prijs die u voor een vergelijkbare auto betaalt. Voor het bepalen van die dagwaarde doet de schade-expert marktonderzoek. Hij houdt daarbij rekening met bijvoorbeeld leeftijd, kilometers, accessoires en staat van onderhoud.

Wat is de restwaarde?
De schade-expert vraagt opkopers op de beschadigde auto te bieden. Het hoogste bod is gelijk aan de restwaarde.

Wat is de aanschafwaarde?
Dit is het bedrag dat u betaald heeft voor de auto. Dat staat op de rekening die u kreeg toen u uw auto kocht. Vond de schade plaats binnen 36 maanden nadat u de auto aanschafte? En is het geen leaseauto? Dan geldt voor auto’s met een maximale nieuwwaarde van € 75.000,- de aanschafwaarderegeling.

Wat gebeurt er als de expert de auto heeft gezien?
De expert neemt contact met u op en informeert u over de waarde. Ook bespreekt hij met u wat er met uw auto gaat gebeuren. Bij een (beperkt) cascoverzekering hebben wij het recht om te bepalen aan wie de restanten van uw auto worden overgedragen. Bij een WA-verzekering bepaalt u dat. In beide gevallen helpen wij u bij de (eventuele) verkoop van uw auto (aan de opkoper die het hoogste bod deed). 

U krijgt de schadevergoeding
Voor de uitbetaling van de vergoeding zijn twee mogelijkheden. De expert legt u uit wat voor u geldt. Soms wordt het geldende eigen risico van € 135,- op de uitkering in mindering gebracht.

1. U krijgt de hele dag- of aanschafwaarde in één keer
De schade-expert regelt de verkoop van uw beschadigde auto. U ontvangt de volledige dag- of aanschafwaarde van ons.

2. U krijgt de dag- of aanschafwaarde min de restwaarde
De expert begeleidt de verkoop van uw auto aan een opkoper. Van ons ontvangt u de schadevergoeding (dag- of aanschafwaarde min restwaarde). Van de opkoper ontvangt u de restwaarde van uw beschadigde auto.

U mailt ons het vrijwaringsbewijs
U krijgt van de opkoper het vrijwaringsbewijs. Dat is het bewijs dat de auto niet meer van u is. Mail een foto van het vrijwaringsbewijs naar info@zlm.nl. Dan stoppen wij uw verzekering.

Heeft u vragen?

Bovenstaande geldt niet alleen voor auto's, maar ook voor andere motorrijtuigen zoals motoren of bromfietsen. Heeft u vragen? Bel dan met een van de medewerkers van de Technische Groep. U bereikt hen op 0113 - 238 238 of via tg@zlm.nl. Regelen we al een schade voor u? En heeft u vragen over total loss? Bel dan met uw schadebehandelaar of uw schade-expert.