Groen, geel, rood of oranje

Code oranje of code rood. Wie kent de KNMI waarschuwingen niet? Maar wat betekenen ze precies? Wij helpen je graag de kleurcodes begrijpen om jezelf en je bezittingen in veiligheid te brengen. 

Wegdek met afgebroken takken

Het KNMI staat voor Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. KNMI stelt de weerberichten op, maar ze kijken ook naar de gevolgen van het weer en klimaat voor de veiligheid. Om te waarschuwen voor gevaarlijke situaties kennen we verschillende kleurcodes: groen, geel, oranje en rood.

Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Zware regenval
  • Hagel
  • Onweer
  • Windstoten
  • Windhozen
  • Sneeuw en gladheid
  • Dichte mist
  • Koude
  • Hitte

In alle gevallen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de weersverwachtingen. Zowel thuis als onderweg. Controleer of uw woning stormbestendig is en uw voertuig goed onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan de dakpannen van uw woning, de stevigheid van de schutting, de ruitenwissers van uw auto en profiel van uw banden. 

Toelichting weercodes

Iedere code geeft aan hoeveel invloed het weer op uw veiligheid heeft. 

Groen

Groen betekent goed nieuws, namelijk dat er niets aan de hand is. Het kan natuurlijk wel regenen of waaien, maar het levert geen gevaarlijke situaties op. 

Geel

Het weer kán gevaarlijk zijn, maar bij een gele code is er nog niet heel veel aan de hand. Wel kan gevaarlijk weer ontstaan en dat betekent dat je alert moet zijn bij buitenactiviteiten. Code geel wordt afgegeven bij 60 procent kans of meer op gevaarlijk weer. 

Oranje

Het weer is gevaarlijk en ongewoon. Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent is of meer. Extreem weer is bijvoorbeeld flinke sneeuw of ijzel, onweer, regen of windstoten. Het weer kan grote schade veroorzaken. Organisaties moeten extra maatregelen of de beslissing nemen om grote evenementen, zoals een festival of markt, af te lassen. 
Voorkom schade aan uw spullen. Berg uw eigendommen in de tuin uit voorzorg op in een berging of garage (voor zover mogelijk). Sluit ramen en deuren goed af. Bent u onderweg? Pas dan uw rijstijl aan. 

Rood

De weersomstandigheden zijn erg gevaarlijk en extreem. Code rood betekent serieuze problemen. De kans is heel groot, namelijk minstens 90 procent, dat er extreem weer ontstaat. 
De kans op schade en ongevallen is groot, bijvoorbeeld door omvallende bomen en hijskranen. Het is gevaarlijk op de weg, zeker voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. Hoeft u niet per se de deur uit, wacht dan tot het weeralarm is ingetrokken. Bent u al onderweg? Pas dan uw rijstijl aan of breng uw voertuig veilig tot stilstand. 

 

Ondanks alle waarschuwingen kan het wel voorkomen dat een code wordt afgegeven en het weer achteraf meevalt.