Code groen, geel, oranje of rood? Wat betekent dat eigenlijk?

weercodes

Nu het weer steeds extremer wordt, geeft het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) regelmatig kleurcodes af. Bijvoorbeeld code oranje of code rood. Maar wat betekenen ze precies? Wij helpen u graag de kleurcodes begrijpen om zo uzelf en uw bezittingen in veiligheid te kunnen brengen. 

Het KNMI stelt niet alleen de weerberichten op. Ook kijkt het naar de invloed van weer en klimaat op onze veiligheid. Om ons te waarschuwen voor gevaarlijke situaties geeft het KNMI verschillende kleurcodes af: groen, geel, oranje en rood.

Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Zware regenval
  • Hagel
  • Onweer
  • Windstoten
  • Windhozen
  • Sneeuw en gladheid
  • Dichte mist
  • Koude
  • Hitte

In alle gevallen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de weersverwachtingen. Zowel thuis als onderweg. Is uw woning bijvoorbeeld stormbestendig? En is uw voertuig goed onderhouden? Check regelmatig de dakpannen van uw woning, de stevigheid van de schutting, de ruitenwissers van uw auto en het profiel van uw banden. 

Toelichting weercodes

Groen

Groen is goed nieuws. Dan is er namelijk niets aan de hand. Het kan natuurlijk wel regenen of waaien, maar er zijn geen gevaarlijke situaties.

Geel

Het weer kán gevaarlijk zijn, maar bij code geel is er nog niet veel aan de hand. U moet wel alert zijn bij buitenactiviteiten. 

Oranje

Het weer is gevaarlijk en ongewoon. Code oranje wordt afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. Extreem weer is bijvoorbeeld flinke sneeuw of ijzel, onweer, regen of windstoten. Het weer kan dan grote schade veroorzaken. Organisaties moeten extra maatregelen nemen of beslissen om grote evenementen (festivals, markten, sportevenementen etc.) af te lasten. 

Berg bij code oranje uw eigendommen in de tuin uit voorzorg op. Bijvoorbeeld in een berging of garage. Sluit ramen en deuren goed af. Bent u onderweg? Pas dan uw rijstijl aan. 

Rood

Bij code rood is de kans op extreem weer erg groot (90%). Door bijvoorbeeld omvallende bomen en hijskranen kunnen gemakkelijk ongelukken ontstaan. Ga liever niet de weg op. Het is vooral gevaarlijk voor (brom-)fietsers, motoren, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. Hoeft u niet per se de deur uit, wacht dan tot het weeralarm is ingetrokken. Bent u al onderweg? Pas dan uw rijstijl aan of breng uw voertuig tot stilstand. 

Let op: Het blijven voorspellingen! Het kan dus voorkomen dat een code wordt afgegeven en dat het weer achteraf mee- of tegenvalt.