Waar moet ik op letten bij de aankoop van een e-bike?

Een e-bike of elektrische fiets wint sterk aan populariteit. Met prijzen tussen de duizend en vijfduizend euro is de aanschaf van zo’n fiets best een grote investering. Met deze vijf tips maak jij de beste keuze:

Man en vrouw fietsend door de natuur

Tip 1:  Koop een e-bike die aansluit bij je behoeften

Vergelijk de aanschaf van een e-bike met die van een auto: een boodschappenauto moet aan andere eisen voldoen dan een auto die je twee keer per jaar meeneemt op vakantie. Bij een fiets is dat net zo: korte ritten vragen nu eenmaal minder van de elektrische fiets dan lange fietstochten. Breng voor jezelf in kaart waarvoor je de e-bike wilt gebruiken.

Prijsverschillen
De prijs van een fiets hangt grotendeels af van de kwaliteit van de accu, het vermogen van de trapondersteuning en de uitrusting van de fiets. Vanaf ongeveer 1150 euro koop je al een kwalitatief goede e-bike!

Tip 2: Kies voor de juiste kwaliteit accu

De afstand die je elektrische fiets kan afleggen met één volle accu verschilt heel sterk. Een goede indicatie van de actieradius is het aantal Wh (wattuur) dat de accu levert. Hiervoor geldt: hoe meer Wh, hoe verder de e-bike je brengt! Uit een test van de Fietsersbond blijkt dat je gemiddeld per 100 wattuur 12 à 14 kilometer kunt fietsen.

Garantie op je accu
Een grotere accu is vaak zwaarder en iets duurder. Bij een prijzige accu is het daarom ook slim om naar de garantie te kijken. De meeste merken geven standaard 2 jaar garantie, maar bij sommige merken is dat 3 jaar. Zeker goed om daar even naar te kijken dus!

Tip 3: Bepaal welk type motor bij jou past

E-bikes zijn verkrijgbaar met verschillende motoren. Je kunt kiezen tussen een elektrische fiets met middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen. 

Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor 
De e-bike met voorwielmotor is vaak iets voordeliger. De nadelen zijn wel dat hij wat zwaarder stuurt en dat het voorwiel makkelijker kan wegslippen. De wat duurdere elektrische fiets met middenmotor brengt zijn kracht rechtstreeks over op de pedalen en biedt de meest natuurlijke fietservaring. De motor geeft minder het gevoel dat hij je naar voren trekt en de plaatsing zorgt voor een betere gewichtsverdeling. Een achterwielaangedreven e-bike vraagt over het algemeen meer onderhoud, omdat dit type altijd een schakelsysteem met derailleur heeft. Dat systeem slijt sneller en de plaats van de motor zorgt ervoor dat je niet eigenhandig de achterband kunt verwisselen. De achterwielmotor is wel heel stil.

Tip 4:  Zorg ervoor dat je fiets comfortabel is in gebruik

Kijk voor de aanschaf altijd of het frame van je e-bike een prettige hoogte heeft. Ook mannen kiezen steeds vaker voor een fiets met een lage instap, omdat ze zo fijner op de fiets kunnen stappen. Daarnaast is het voor de stabiliteit van de elektrische fiets goed als de motor en accu zo laag mogelijk zijn ingebouwd.

Ervaar het zelf!
Bezoek een van de vele speciaalzaken of testcentra en maak een paar uitgebreide testritten. Zo ervaar je zelf welk type fiets je het prettigst vindt. Als je de e-bike graag mee wilt nemen met de auto, test dan of je hem zelfstandig op de fietsendrager krijgt!

Tip 5: Sluit een goede verzekering af!

Vanwege de hoge aanschafwaarde is het natuurlijk heel vervelend als je e-bike beschadigd raakt of gestolen wordt. Het is daarom verstandig om je e-bike goed te verzekeren. Naar schatting belanden tien procent van de nieuw aangeschafte e-bikes jaarlijks in handen van dieven. Ook zit door de hogere gemiddelde snelheid een ongeluk in een klein hoekje. Door de dure technische onderdelen resulteert dit in prijzige reparaties.

ZLM Fietsverzekering
De fietsverzekering van ZLM vergoedt bij diefstal en beschadiging de volledige aanschafwaarde. Daarnaast is ook verhaalsbijstand gratis meeverzekerd. Als het nodig is verhaalt de Stichting Rechtsbijstand ZLM de schade bij een andere partij. Dit geldt voor zowel materiële schade als letselschade. 
 

Bereken direct je premie