Hoe klimt u uit uw auto in het water?

Als uw auto te water raakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk uit de auto te ontsnappen. Met deze tips weet u wat u moet doen.

  • Zet de binnen- en buitenverlichting van de auto aan. Hierdoor kunt u zich beter oriënteren en blijft de auto voor hulpdiensten beter zichtbaar. Laat de sleutels in het contact zitten.
  • Maak zo snel mogelijk de autogordel los via het kliksysteem. Lukt dit niet, dan kunt de veiligheidshamer gebruiken om de autogordel door te snijden.
  • Probeer de zijruit te openen. In veel gevallen doet de elektra het nog wel als de auto onder water is. In dat geval ook de elektrische ramen. Maar het is mogelijk dat de handbediening het niet meer doet door kortsluiting. Gebruik in dat geval de veiligheidshamer of een ander zwaar object om het raam te breken.
  • Krijgt u de ruiten niet open, neem dan een hap lucht en wacht totdat de auto grotendeels is gezonken. Hierdoor is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, waardoor u het portier kunt openen.
  • Als het gelukt is om de deur of ruit van de auto te openen, zwem dan met uw gezicht naar de auto toe weg. Als u op gepaste afstand van het voertuig bent, kunt u zich omdraaien en naar de kant zwemmen.

In onderstaande video komen alle tips aan bod.