Met deze tips is uw racefiets klaar voor het voorjaar

Ketting smeren

Het zonnetje breekt weer vaker door en dat betekent dat de racefiets afgestoft kan worden. Tijd om kilometers te maken en misschien ook wat kilo’s kwijt te raken. Maar voordat u in het zadel klimt, is het slim om uw racefiets lenteklaar te maken. Met deze tips van ZLM kunt u veilig de weg op. Alvast veel fietsplezier!

Niet fietsen maar poetsen

Een blinkende racefiets trapt net even wat lekkerder dan een vieze. Hij ziet er niet alleen mooier uit, u zorgt er ook voor dat hij langer mee kan. Gebruik een zachte borstel of spons en speciale fietsreiniger om hem schoon te maken. Extra tip: laat die hogedrukreiniger liever achterwege, want die zorgt ervoor dat uw fiets sneller gaat roesten.

Een gesmeerde fietsketting

Trapt de fietsketting van uw racefiets een beetje stroef? Zorg dat hij schoon en gesmeerd is. Doe dit met speciale fietskettingreiniger en kettingolie of -wax.

Breng wat lucht in de banden

We hoeven u vast niet te vertellen dat een zachte band niet zo lekker fietst. Pak dus de fietspomp uit de schuur en zorg ervoor dat u de juiste bandenspanning kiest. Verwijder ook eventuele steentjes of andere troep. Zo verkleint u de kans op een lekke band.

Fiets in de spotlight

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 34 procent van de fietsers geen of geen volledige fietsverlichting heeft. Wel zo belangrijk! Goed om te weten: voor een paar euro heeft u al een prima setje lampjes. En als u dan toch bezig bent, koop dan meteen een fietsbel. Scheelt een kapotte (stem)band.

Doe een ‘fiets-APK’

Buitenbanden, ketting, cassette, (rem)kabels: een racefiets kent veel onderdelen die om de zoveel tijd onderhoud nodig hebben. Zo is het bijvoorbeeld slim om te controleren of de rem het nog goed doet. Twijfelt u of de racefiets in goede staat is? Breng hem dan voor de zekerheid naar de fietsspeciaalzaak om hem grondig na te laten kijken. Kost misschien wat, maar alles beter dan een aantal botbreuken.

Wees lief voor andere weggebruikers

Met een heerlijk zonnetje gaan er meer mensen naar buiten, zeker in coronatijd. We hebben de afgelopen maanden tenslotte al genoeg binnen gezeten. Zorg daarom voor een gepaste afstand op de weg en breng anderen niet in gevaar. Uw medeweggebruikers zijn u dankbaar! Niet geheel onbelangrijk: denk ook aan uw eigen veiligheid en zet een helm op.

Sluit een goede fietsverzekering af

Wel zo verstandig. Een nieuwe racefiets kan namelijk best prijzig zijn. Laat u hem onbeheerd achter en wordt hij gestolen? Dan is de fiets alleen verzekerd als hij op slot stond. Bekijk onze fietsverzekering hier. Zo kunt u nóg veiliger en onbezorgder de weg op!