2.200 scholieren kruipen achter het stuur

Het ZLM Veiligheidspark is van 4 september t/m 11 oktober het terrein van 2.200 Zeeuwse middelbare scholieren. Want in deze periode organiseert ZLM, samen met het ROVZ en Auto Poppe het project GRIP Junior. Verkeerseducatie voor jongeren in de leeftijd 14-17 jaar over hun rol als passagier in de auto.

Veiliger gedrag

Draag je altijd de autogordel? Is appen achter het stuur een goed idee? Stap je in bij iemand die onder invloed is? Wat gebeurt er met losliggende voorwerpen in een auto als je een noodstop maakt? Allemaal vragen die tijdens GRIP Junior aan bod komen, zowel in theorie als praktijk. We willen met dit programma discussies op gang brengen en de bewustwording vergroten over de risico’s in het verkeer. Ook bespreken we het omgaan met groepsdruk.

Achter het stuur

Hoewel scholieren in deze leeftijd nog niet in het bezit zijn van een rijbewijs, mogen ze tijdens deze training toch een auto besturen. Weliswaar op afgesloten terrein, in automaten met dubbele bediening en onder begeleiding van ervaren rij-instructeurs. Door onder andere zélf een noodstop te maken (met ballenbakballen op de hoedenplank) en afgeleid te worden wanneer je een auto bestuurt, willen we de bewustwording vergroten en bijdragen aan veiliger gedrag.

ZLM Veiligheidspark

Het is de eerste keer dat het programma volledig wordt uitgevoerd op het ZLM Veiligheidspark, dat in mei 2023 officieel werd geopend. ZLM draagt graag bij aan een veilige en duurzame samenleving. Daarbij gaan ze de samenwerking aan met verschillende publiek private partijen op het gebied van veiligheid. Met het programma GRIP Junior en de bijdragen van het ROVZ en Auto Poppe komt dit alles perfect samen.

De jeugd is de toekomst

Jongeren kunnen tegenwoordig al op hun 17e het rijbewijs halen. GRIP Junior is alvast een leerzame kennismaking. Want jong geleerd, is oud gedaan. Als we met het programma al 1 ongeval kunnen voorkomen, dan is ons doel bereikt.