Afvoer verstopt? Zo voorkomt u waterschade

Verstopte afvoer

Een verstopte afvoer is nooit leuk. Het vergroot de kans op waterschade in huis. Zet uw gootsteen, wasbak en doucheputje daarom op dieet. Benieuwd hoe? ZLM geeft handige tips waar uw leidingen blij van worden.

Vet handig: jus in keukenpapier

Vet zoals jus is niet goed voor de gootsteen. Dit gaat aankoeken en kan op lange termijn voor een verstopping zorgen. Veel mensen kiezen toch voor de makkelijke weg en spoelen het door de gootsteen. Voor die mensen hebben we een handige tip: leg wat stevig keukenpapier klaar, giet daar de jus in en gooi het vervolgens in de afvalbak.

Verwijder haren na elke douchebeurt

Sommige mensen vinden het prima, anderen griezelen ervan: natte haren uit een doucheputje hengelen. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat uw douche minder snel verstopt raakt. Mocht u de ‘haren-melange’ van het hele gezin liever niet willen aanraken, gebruik dan een wattenschijfje om de natte derrie te verwijderen.

Heet water helpt (vaak)

Spoelt u uw afvoer weleens door met kokend water? Zo niet, probeer het eens! Heet water neemt al een hoop viezigheid mee en zorgt ervoor dat de boel goed door blijft lopen.

Chemische goedjes: schadelijk voor huis en huid

Chemische schoonmaakmiddelen zijn niet alleen milieuonvriendelijk, ze kunnen uw leidingen flink beschadigen. Bovendien zijn ze ook slecht voor de huid. Vermijden dus.

Soda werkt goed zeg!

Een beter alternatief is soda. Het wordt niet voor niets al jarenlang gebruikt in flink wat huishoudens. Even oplossen in heet water en gieten maar.

Kijk uit voor louche loodgieters

Is uw afvoer helemaal dichtgeslibd en wil niets meer helpen? Schakel dan een loodgieter in. Kijk overigens uit voor malafide loodgieters die met advertenties hoog in Google scoren. Zij rekenen soms 2.500 euro voor een simpel klusje. Selecteer op goede reviews of vraag in uw omgeving rond voor een echte vakman of -vrouw. Twijfelt u of wilt u weten hoeveel zo’n reparatie ongeveer kost? Laat het ons weten via 0113 238 777 en we kijken graag met u mee.

Hebben deze tips niet geholpen? Neem dan bij een lekkage meteen contact met ons op. Wij helpen u graag verder!