Fijne Veilige Feestdagen!

Een knapperend vuurtje is heerlijk. Maar wel ín de haard. En wat te denken van de traditionele gourmet? Is Ome Jan erg gehecht aan zijn wenkbrauwen? Voorkom dat de brandweer op uw feestje komt met deze tips.

kerstboom

Komt er een echte kerstboom en gaat u versiering ophangen?

Een echte kerstboom zorgt voor echte kerstsfeer. Maar denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Echt dennengroen is brandgevaarlijk. Zeker wanneer het droog is. Gebruik geïmpregneerd kerstmateriaal.
  • Zorg ervoor dat de kerstboom op een brandveilige plek staat.
  • Gebruik een veilig verlengsnoer en rol dit helemaal af.
  • Gaat u weg? Doe de kerstverlichting uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Checkt u de feestverlichting?

En dan bedoelen we niet of alle lampjes het doen...

  • Controleer de draden van elektrische versieringen op beschadigingen.
  • Probeer de verlichting eerst uit door de lampjes voor het gebruik een half uur te laten branden.
  • Doe de verlichting na afloop altijd uit. Trek de stekker uit het stopcontact. Een lampje losdraaien is niet genoeg.
  • Gebruik een heel en goed passend verlengsnoer. En leg dit zo neer dat niemand erover kan struikelen.
  • Plak snoeren die over een looproute lopen met stevig tape af.

Laat u kaarsen of de open haard branden?

Heel gezellig! Maar open vuur brengt risico’s met zich mee.

  • Zet kaarsen in een stevige onbrandbare houder op een vlakke, veilige plek.
  • Kerststukjes zijn mooi! Maar zet er geen kaarsen in.
  • Gebruik een vonkenscherm voor de open haard. En zorg ervoor dat binnen 50 cm geen brandbare materialen zijn.
  • Veeg de schoorsteen regelmatig. En zorg voor ventilatie in uw huis.

Gaat u fonduen of gourmetten?

Een toptraditie! En zorgeloos genieten van uw kerstdiner is wel zo prettig. Zorg dus voor de volgende zaken.

  • Zorg dat het fondue- of gourmetstel niet op een brandbaar onderblad staat.
  • Vul de afgekoelde brander nooit in de buurt van vuur.
  • Zorg ervoor dat niemand over het snoer kan struikelen.
  • Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen.
  • Leg geen brandbare spullen op tafel als papieren tafelkleden, servetten of kerststukjes.
  • Zorg dat u een brandblusser bij de hand heeft. En zorg dat u een deksel heeft die op de fonduepan past.

Vlam in de pan?

Geen paniek! Blijf ademen. Wat moet u doen?

  • Blus brandende olie of brandend vet nooit met water. Heet vet en water veroorzaken een explosie. Gebruik ook liever geen blusdeken.
  • Dek de brandende pan af met een passende deksel. Houd daarbij de deksel van u af. Bedek uw handen, als dat kan. Trek bijvoorbeeld ovenhandschoenen aan.
  • Zet het fornuis of het vuurtje onder de fonduepan uit.
  • Doe de afzuigkap uit.
  • Laat de fonduepan minstens een uur afkoelen.

Laat nu de kerstman maar komen. En hij kan gerust een hapje blijven eten!

Bron: Brandweer