Groene kaart wordt wit

Groene kaart

De groene kaart was jarenlang een bekend begrip, maar is sinds kort van kleur veranderd. Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met deze nieuwe versie geeft ZLM’er Wim de Fouw, afdelingshoofd Advies & Acceptatie, meer informatie.

Wim, wat is er precies veranderd?

“De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs en hoeft niet meer groen te zijn, maar mag ook wit zijn.” Bij ZLM schakelen we op 1 januari 2022 over op een witte variant. En nu de kleur niet langer groen is, wordt de term groene kaart vervangen door internationaal verzekeringsbewijs. Verdwijnt de term groene kaart dan helemaal? Nee, voorlopig komt u deze term op bepaalde documenten nog wel tegen; zoals op een Europees schadeformulier. Maar onze klanten weten straks dat een groene kaart ook wel internationaal verzekeringsbewijs wordt genoemd.

Voor de mensen die het niet kennen, wat houdt zo’n internationaal verzekeringsbewijs precies in?

“Iedereen die zijn voertuig verzekert, krijgt zo’n bewijs. Zo kunt u in het buitenland laten zien dat uw voertuig verzekerd is. Wat er op het bewijs staat? De landen waar u verzekerd bent, contactgegevens van uw verzekeraar, het kenteken van uw voertuig en de periode dat uw bewijs geldig is.”

Toch nog even over de groene kaart: waarom is die eigenlijk veranderd?

“Dat heeft vooral te maken met de digitalisering bij verzekeraars. Vandaar dat er is besloten dat het bewijs ook op wit papier mag worden gedrukt. De verwachting is dat je het bewijs in de toekomst alleen maar digitaal hoeft te laten zien, maar dat is nu nog niet aan de orde.”

Moet je het internationaal verzekeringsbewijs meenemen op vakantie?

Het is verstandig om dit mee te nemen ja en zelfs in veel landen ook verplicht. U kunt hiermee aantonen, dat u een verzekering heeft afgesloten. In een groot aantal landen binnen de EU volstaat nu al een digitaal verzekeringsbewijs op uw telefoon. Maar er zijn ook landen die nog om een papieren versie vragen. ZLM stuurt daarom nog steeds een papieren versie. Maar dit keer dus wel op wit papier. 

En hoe zit het met caravans en aanhangwagens?

Uw caravan of aanhanger valt onder de WA verzekering van uw auto. Op uw internationaal verzekeringsbewijs (voorheen groen kaart) ziet u dat aan de letters AF. Maar let op. Heeft uw caravan een eigen kenteken en reist u naar of door Duitsland, Spanje en Polen? Dan heeft u voor de caravan wel een apart verzekeringsbewijs nodig. U kunt deze bij ons aanvragen.