Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Ieder jaar dat u geen schade heeft aan uw auto bouwt u korting op op uw verzekeringspremie. Bij ZLM kan de korting op de premie van uw autoverzekering oplopen tot 70%! Maar hoe werkt dit nu allemaal? Hieronder leest u alles over schadevrije jaren en wat er komt kijken bij een berekening daarvan.

Bonus/malussysteem

Het systeem waarmee wij uw premie berekenen heet het bonus/malussysteem. Een onderdeel hiervan is de bonus/malusladder. Voor elk jaar dat u geen schade aan uw auto heeft, stijgt u een trede op die ladder. U krijgt dan meer korting. Vraagt u de kosten voor een schade aan ons terug? Dan gaat u een aantal treden op de ladder naar beneden. 

Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel treden ze in hun bonus/malusladder maken. Ook beslissen zij zelf hoeveel korting zij bij elke trede geven en hoeveel treden u terugvalt bij schade. Dat geldt ook voor de maximale korting die u kunt krijgen. De ZLM bonus/malusladder met de kortingstreden vindt u in het hoofdstuk Premie in de voorwaarden van onze verzekeringen. In onderstaande video vertelt Samantha u meer over kortingsjaren en hoe u die bij ZLM Verzekeringen opbouwt.


Schadevrije jaren opbouwen. Hoe zit dat?

Heeft u een autoverzekering afgesloten? Dan bouwt u schadevrije jaren op in de tijd dat uw autoverzekering loopt. Uw partner kan schadevrije jaren soms van u overnemen, bijvoorbeeld als u gaat scheiden, of als u komt te overlijden. Hiervoor zijn geen algemene regels, dit verschilt per verzekeraar en per type verzekering.

Wanneer verlies ik schadevrije jaren?

Opbouwen is natuurlijk mooi, alleen kan het voorkomen dat u schadevrije jaren verliest. Per schadevrij jaar bouwt u één kortingstrede en één schadevrij jaar op. Heeft u een ongeluk gehad of is uw auto op een andere manier beschadigd? Dan valt u vier kortingstreden terug. We proberen dan de kosten voor schade te verhalen bij de verzekeraar van de wederpartij of bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Lukt dit, dan behoudt u uw schadevrije jaren. Betaalt u zelf de kosten voor de schade aan uw auto? Ook dan verliest u geen schadevrije jaren. De terugvaltabel is op deze berekening van toepassing.

Terugvaltabel

In een terugvaltabel staat hoe uw schadevrije jaren invloed hebben op uw premie. Heeft u schade aan uw auto? Dan valt u vijf schadevrije jaren terug. Zo bouwen alle klanten bij alle verzekeraars op dezelfde manier schadevrije jaren op en af. Dat maakt het duidelijk en eerlijk. De tabel met de opbouw en terugval van schadevrije jaren vindt u in het hoofdstuk Premie in de voorwaarden van onze verzekeringen.

Jaarlijks overzicht 

Ieder jaar hoort u van uw verzekeraar hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Daarnaast verneemt u op welke trede van de bonus-/malusladder u staat. Zo kunt u bij het aanvragen van een nieuwe verzekering eenvoudig verzekeringen vergelijken. Alle verzekeraars gebruiken dezelfde terugvaltabel om schadevrije jaren te bepalen. 

Roy-data

Heeft u een andere verzekering stopgezet? Dan houden wij ook de schadevrije jaren bij die u bij die verzekering heeft opgebouwd. Dat doen overigens alle verzekeraars. Zij verzamelen die informatie in één centraal systeem: Roy-data. Wisselt u van verzekeraar? Dan controleert uw nieuwe verzekeraar uw aantal schadevrije jaren in dat systeem. Zegt u uw autoverzekering bij ZLM op? Dan zijn uw schadevrije jaren drie jaar geldig. Bij andere verzekeraars is dat misschien net even anders.

Vragen?

Zo ziet u, bij het berekenen van schadevrije jaren komt best wat kijken. Net als bij de dan geldende korting op uw premie. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Bel dan met ons team Advies & Acceptatie. U bereikt hen op 0113 – 238 880. Of neem contact op met uw ZLM adviseur.