Kom veilig uw huis uit bij brand

Nooduitgang bord

Stel… er ontstaat een brand in uw huis. Een vreselijk scenario, dat u het liefste voorkomt. Als het dan toch gebeurt, weet u wat u dan moet doen?

Snel en veilig het huis uitkomen doet u zo. 

 1. Zorg dat er geen fietsen of andere spullen achter de voordeur staan

  Bij brand moet u snel naar buiten kunnen. Staan er fietsen of andere obstakels bij de voordeur? Dan kan deze niet goed open. Zorg daarom dat uw gang vrij is. Zet fietsen ergens anders neer of hang ze aan de muur. Met een vrije gang kunt u snel vluchten en kan de brandweer gemakkelijk uw huis binnenkomen.
   
 2. Zorg dat de voordeur van binnenuit zonder hulpmiddelen open kan

  Een deur die alleen met een sleutel open kan, is gevaarlijk als er brand ontstaat. Het kost dan namelijk meer tijd om de deur open te maken. Sloten zoals 3- of 5-puntsluitingen en draaisloten zonder sleutel, zijn het beste voor uw voordeur. Hiermee kunt u snel naar buiten.
   
 3. Zorg dat uw huisnummer goed zichtbaar is

  Een goed zichtbaar huisnummer is erg belangrijk. Hulpdiensten kunnen zo vanuit een rijdende auto uw huis snel vinden. Bij flats en appartementen is een overzichtsbord aan de straat echt nodig. Kijk ook of het huisnummer in het donker goed te zien is.
   
 4. Zorg dat u weet waar de hoofdafsluiters van gas, elektra en water zitten

  Weet u waar hoofdschakelaars van het gas of de elektriciteit zitten? Zorg ook dat u weet waar de hoofdkraan zit in het geval van een overstroming. Het is belangrijk dat u eenvoudig bij deze hoofdafsluiters kunt. Houd daarom de meterkast ook goed bereikbaar.
   
 5. Zorg dat de meterkastkaart in de meterkast ligt en ingevuld is

  Op deze kaart staat informatie die de hulpdiensten nodig hebben in het geval van een brand. Zij kunnen dan anderen waarschuwen. Heeft u geen kaart? Download hem dan op de website van de politie of haal hem daar op. Vul deze in en hang hem in uw meterkast.
   
 6. Zorg dat er meerdere vluchtwegen zijn

  Als u meer vluchtwegen heeft, kunt u meer kanten op als er brand is. Bekijk uw huis kritisch op mogelijkheden om te vluchten. Misschien dat een kleine aanpassing aan uw huis al leidt tot een nieuwe vluchtroute. Dat maakt de kans dat u vellig uw huis uit kunt veel groter! Heeft u elektrische rolluiken? Zodra de stroom uitvalt, doen de luiken het niet meer. Een vluchtroute via deze ramen valt dan weg. Vraag bij de leverancier van uw rolluiken na hoe u de luiken bedient als de stroom uitvalt.
   
 7. Zorg voor een vluchtplan

  Maak een vluchtplan om snel weg te komen als er brand is. Bespreek met uw gezinsleden hoe en op welke manieren u het huis zo snel mogelijk verlaat. Ook als de voordeur geblokkeerd is. In het ergste geval is een vluchtladder of -lijn een oplossing.


Checklist: preventietips veilig wonen

Een brandje, inbraak of andere onveilige situatie zit in een klein hoekje. Om al die kleine hoekjes én de bijbehorende ongelukken te voorkomen, krijgt u van ZLM een checklist. Vink hem af en voorkom een hoop ellende. Vaak leiden kleine aanpassingen tot een groot en veilig resultaat. Voorkomen is beter dan genezen. 

Heeft u vragen over preventie? Stel of deel ze via preventie@zlm.nl of 0113-238 898.