Een lekkage in uw woning vermijden. Hoe doet u dat?

lekkage

Een lekkende waterleiding of vloerverwarming zijn vaak de oorzaak van waterschade. Ook een verstopte afvoer is een bekende boosdoener. In dit blog geven wij u een aantal tips om schade te voorkomen of de kans op schade te verkleinen. Benieuwd naar kleine aanpassingen, waarmee u veel kunt bereiken? We noemen ze hier.

Hebben alle watertoevoerleidingen naar vaatwas- en wasmachine een aquastop?

Een aquastop of waterslot is een beveiligingsklep. Deze sluit de watertoevoer naar een machine af als er lekkage is. Vaak zit een waterslot tussen de wasmachinekraan en de waterslang naar de machine. Sluit u zelf een waterslot aan? Let dan goed op de plaats van het slot. In de betere apparatuur zit zo’n waterstop standaard ingebouwd. Plaats ook een waterdetector op risicovolle plaatsen zoals bij de wasmachine en de vaatwasser.

Zorg dat u de afvoerslang van de vaatwasser en wasmachine goed aansluit

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een lekkende of slecht aangesloten slang van een wasmachine of vaatwasser levert nogal eens waterschade op. Zorg dat slangen goed vastzitten en controleer regelmatig of er geen lek in de slang zit. Zet uw wasmachine in een speciale lekbak. Als het dan misgaat, blijft de waterschade beperkt.

Koppel de vulslang voor de cv los van de cv-installatie

Op deze manier voorkomt u dat de slang scheurt. Een vulslang voor uw cv mag niet onder druk op de cv-installatie aangesloten blijven. Daar kan de slang namelijk niet tegen. Sluit na het vullen van uw cv-installatie beide kranen en verwijder de vulslang van de ketel.

Houd koning winter buiten!

Zijn uw waterleidingen en buitenkranen beschermd tegen vorst? Om ze goed te beschermen isoleert u waterleidingen met isolatiemateriaal. Doe dat voor alle waterleidingen die buiten liggen. Denk ook aan ruimtes buiten die niet geïsoleerd zijn zoals een schuur of berging. Sluit buitenkranen in de winterperiode af en zorg dat de kranen leeg zijn. Water dat bevriest zet uit, dus tap leidingen op vorstgevoelige plaatsen op tijd af.

Controleer douchebak en bad

Een lek in uw bad is heel vervelend. Het zorgt vaak voor veel schade en voordat dát opgelost is… Controleer daarom de sifons van uw bad of douche. Heeft u een inspectieluik in uw bad of in uw douche? Dan kunt u dat makkelijk zelf doen. Heeft u geen inspectieluik? Dan kunt u dit door en installateur laten doen. Houd wel rekening met de kosten hiervoor.

Check de kitvoegen in de badkamer en de keuken

Kitvoegen zijn gevoelig voor beschadigingen en voor lekkage. Vervang de kitranden daarom op tijd. Kitranden zitten vaak aan de rand van het aanrechtblad, douchebak of badrand en de muur. Zitten er scheurtjes in de kit? Of ziet u verkleuring in de kit? Dan is het tijd om ze te vervangen. Haal eerst de oude kit weg met een speciaal oplosmiddel. Breng daarna een nieuwe kitlaag aan. Bij uw bouwmarkt vindt u informatie hoe dit precies moet. Uiteraard kunt u ook een professioneel kitbedrijf inschakelen.

Maak uw regenwaterafvoeren regelmatig schoon

Takken of bladeren in uw regenpijp zorgen voor verstopping. Dat zorgt er weer voor dat er water op het dak blijft staan. Of dat de dakgoot overstroomt. Houd daarom uw dak en de filters van de regenpijpen goed schoon. Gebruik het dak alleen als terras als het daarvoor sterk genoeg is.

Controleer ook de dakgoot regelmatig

Haal regelmatig takken of bladeren uit uw dakgoot. Maak regelmatig de dakgoot schoon zodat het water goed afgevoerd kan worden. Zo voorkomt u lekkages en vochtplekken op de muren. Het is verstandig om dat vooral in de herfst te doen. Dan vallen namelijk de meeste bladeren. Staan er veel bomen rondom uw huis? Doe het dan in het voorjaar nog een keer. Dan weet u zeker dat ze goed schoon zijn.

En dan de laatste tip? Gooi maandelijks een emmer warm water met soda in de afvoer. Dit verkleint de kans op verstoppingen.

Naomi, onze medewerker Schadepreventie, geeft u graag nog wat goede extra tips in onderstaande video:

Toch een lekkage?

Heeft u ondanks deze tips toch een lekkage? Neem dan direct contact op met ons team specialisten. Zij zitten voor u klaar!