Meekijken met Security Officer Jorik

Man achter computer

In de wereld van verzekeringen spelen data en klantgegevens een belangrijke rol. Om die gegevens goed te beschermen, besteedt ZLM veel aandacht aan digitale beveiliging. Security Officer Jorik Theunisse zet zich hier dagelijks voor in. Hoe dat in z’n werk gaat? Jorik vertelt.

Security Officer klinkt als een spannende baan, is dat het ook?

“Soms wel, ja. Je moet weten welke risico’s er spelen en zorgen dat je die risico's beheerst. Met monitoringstools houden we in de gaten wat er gebeurt op het online netwerk. Wordt er iets ongebruikelijks waargenomen? Dan laten we alles uit onze handen vallen en gaan we daar meteen mee aan de slag. In paniek raken doen we natuurlijk niet."

Kun je een spannend verhaal vertellen?

"Helaas, dat is geheim."

Waarom is digitale beveiliging bij ZLM zo belangrijk?

“Bij ZLM hebben we twee belangrijke kernwaarden: tevreden medewerkers en tevreden klanten. Om klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, gebruiken we data en persoonlijke gegevens. Helaas hebben we, zoals elke organisatie, te maken met dreigingen zoals ransomware. Niemand wil dat zijn of haar persoonlijke gegevens op straat komen te liggen, Daarom moeten we alert zijn en inspelen op mogelijke risico’s. Vandaar dat we cybersecurity bij ZLM heel serieus nemen. Het draagt direct bij aan tevreden klanten en medewerkers.”

En hoe doe je dat?

“Als security officer houd ik me hoofdzakelijk bezig met risicomanagement. De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op financiële instellingen in Nederland, stelt eisen waaraan de beveiliging moet voldoen. We moeten kunnen aantonen dat we aan die eisen voldoen en alle beveiligingsrisico’s onder controle hebben. Daarnaast kijk ik mee bij alles dat met digitale veiligheid te maken heeft. Bijvoorbeeld wanneer een afdeling een nieuwe applicatie wil gaan gebruiken of als er samenwerkingen worden aangegaan. Tot slot probeer ik mijn collega’s bewust te maken van mogelijke risico’s, zodat iedereen binnen ZLM goed weet hoe te handelen als het op beveiliging aankomt.”

Zo te horen ben je een spil binnen de organisatie.

“Klopt, als Security Officer werk je veel samen. Logisch, bijna alle processen binnen het bedrijf hebben wel een link met ICT en dus met informatiebeveiliging. Dat maakt het een afwisselende baan. Maar zelfstandig kunnen werken is ook van belang in deze functie."

En hoe ziet je eigen team eruit?

“De afdeling informatiemanagement is een super gezellige club. We helpen elkaar waar het kan en we lachen veel samen. Tegelijkertijd is iedereen heel gedreven en werken we hard. Momenteel zoeken we nog een Security Officer die met mij gaat samenwerken.”

Vertel, wat voor iemand zoeken jullie?

“De nieuwe Security Officer en ik verdelen de taken en doen het dus samen. De belangrijkste eigenschappen die daarvoor nodig zijn: communicatief vaardig, secuur en daadkrachtig.


Verder is het fijn als je technische kennis hebt, weet wat er op juridisch vlak speelt en skills hebt in verandermanagement. Natuurlijk word je als nieuwe collega in de beginfase goed begeleid en krijg je de ruimte om in te werken. Wat dat betreft is ZLM een fijne werkgever. Je krijgt veel vertrouwen en de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.”


Wil jij meer weten over de vacature Security Officer? Bekijk dan hier de volledige vacature.