Private lease

Private lease

Altijd al gedroomd van een splinternieuwe auto? Door private lease is dit voor steeds meer mensen binnen handbereik. Niet gek dus dat het privé leasen van een auto in Nederland steeds populairder wordt. Wij zetten de voor- en nadelen graag voor je op een rij:

Wat maakt private lease aantrekkelijk?

  • Meer dan een derde van de 20- tot 45-jarige Nederlanders heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Voor private lease is geen spaargeld nodig, zolang je een vast inkomen hebt.
  • Met private lease is het overzichtelijk wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.  Je betaalt een vast bedrag per maand. De verzekering is hierbij inbegrepen.
  • Met private lease zijn nieuwe en dus vaak ook milieuvriendelijkere modellen beter betaalbaar.
  • Geen onverwachte kosten: je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.

Wat zijn de nadelen?

  • Ben je van plan een huis te kopen? Houd er dan rekening mee dat het sluiten van een contract voor een private lease auto gevolgen heeft voor je hypotheek. De bank brengt namelijk een deel van het leasebedrag in mindering op de maximale woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor het kopen van een auto.
  • Contractbreuk is kostbaar: verandert je situatie - bijvoorbeeld door echtscheiding of ontslag - dan kom je meestal niet zonder gevolgen onder het leasecontract uit.
  • Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Het is een vorm van geld lenen, en geld lenen kost geld. Vind je een jonge auto niet belangrijk? Dan is de goedkoopste optie een tweedehands auto die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’.
  • Rijd je weinig (kilometers)? Dan is een auto leasen minder interessant. Als je de auto niet of minder gebruikt, lopen de vaste lasten namelijk door. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers. Er zijn echter ook leasebedrijven waar je al vanaf 5.000 kilometer een auto kunt leasen, dan betaal je ook een lager maandbedrag.