Schadevrije jaren? Bonus? Malus? Korting? HELP!

Autorijden. Heerlijk. Die vrijheid! En het liefst zonder schade. Natuurlijk omdat dit een hoop ellende scheelt. Maar de premie voor uw autoverzekering wordt ook lager met ieder jaar dat u geen schade heeft aan uw auto. Bij ZLM kan de korting op de premie van uw autoverzekering oplopen tot wel 70%! Maar een verzekeraar let op meer dingen als hij de premie voor uw autoverzekering berekent. Hij let bijvoorbeeld ook op uw leeftijd, het aantal kilometers dat u per jaar rijdt of het type auto. Hoe zit dit nu allemaal? Hieronder leest u alles over schadevrije jaren.

Bonus/malussysteem… watte?

Het systeem waarmee wij uw premie berekenen heet het bonus/malussysteem. Een onderdeel hiervan is de bonus/malusladder. Voor elk jaar dat u geen schade aan uw auto heeft, stijgt u een trede op die ladder. U krijgt dan meer korting. Vraagt u de kosten voor een schade aan ons terug? Dan gaat u een aantal treden op de ladder naar beneden. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel treden ze in hun bonus/malusladder maken. Ook beslissen zij zelf hoeveel korting zij bij elke trede geven en hoeveel treden u terugvalt bij schade. Dat geldt ook voor de maximale korting die u kunt krijgen. De bonus/malusladder met de kortingstreden vindt u in het hoofdstuk Premie in de voorwaarden van onze verzekeringen.

Schadevrije jaren opbouwen. Hoe zit dat?

Heeft u een autoverzekering afgesloten? Dan bouwt u schadevrije jaren op in de tijd dat uw autoverzekering loopt. Uw partner kan schadevrije jaren soms van u overnemen, bijvoorbeeld als u gaat scheiden, of als u komt te overlijden. Maar hiervoor zijn geen algemene regels. Wilt u hier meer over weten? Bel dan met ons team Advies & Acceptatie. U bereikt hen op 0113 – 238 880.

Wanneer verlies ik schadevrije jaren?

Per schadevrij jaar bouwt u 1 kortingstrede en 1 schadevrij jaar op. Heeft u een ongeluk? Of is uw auto op een andere manier beschadigd? En meldt u dat bij ons? Dan valt u 4 kortingstreden terug. Kunnen we de kosten voor de schade terugvragen bij de verzekeraar van een ander of bij het Waarborgfonds Motorverkeer? Dan verliest u geen schadevrije jaren. Betaalt u zelf de kosten voor de schade aan uw auto? Ook dan verliest u geen schadevrije jaren.

Schadevrije jaren

Ieder jaar hoort u van uw verzekeraar hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd en op welke trede van de bonus-/malusladder u staat. Zo kunt u bij het aanvragen van een nieuwe verzekering makkelijker verzekeringen vergelijken. Alle verzekeraars gebruiken dezelfde terugvaltabel om schadevrije jaren te bepalen. Heeft u een schade? Dan valt u 5 schadevrije jaren terug. In een terugvaltabel staat hoe uw schadevrije jaren invloed hebben op uw premie. Zo bouwen alle klanten bij alle verzekeraars op dezelfde manier schadevrije jaren op en af. Dat maakt het duidelijk en eerlijk. De tabel met de opbouw en terugval van schadevrije jaren vindt u in het hoofdstuk Premie in de voorwaarden van onze verzekeringen.

Moet ik dan zelf mijn schadevrije jaren bijhouden?

Nee. Dat doen wij voor u. Dat is wel zo makkelijk. Heeft u een verzekering gestopt? Dan houden we ook de schadevrije jaren bij die u opbouwde bij die verzekering. Dat doen alle verzekeraars en ze verzamelen die informatie in een centraal systeem: Roy-data. Wisselt u van verzekeraar? Dan controleert uw nieuwe verzekeraar uw aantal schadevrije jaren in dat systeem. Zegt u uw autoverzekering bij ZLM op? Dan zijn uw schadevrije jaren 2 jaar geldig. Bij andere verzekeraars is dat misschien anders.

Ik zit alsnog met vragen!

Stuur ons een e-mail of bel ons op 0113 - 238 880. Of neem contact op met uw ZLM adviseur.