Veilig op weg: tien belangrijke tips

veilig op weg

Wanneer u met de auto de weg op gaat, is het belangrijk dit zo veilig mogelijk te doen; voor uzelf en anderen. U krijgt in dit artikel van de specialisten van ZLM tien tips om schade te voorkomen of de kans op schade te verkleinen, inclusief een praktische video. 

Tien gouden tips om veilig met uw auto de weg op te gaan

Ook als u een ervaren weggebruiker bent, is het belangrijk altijd een veilige deelname aan het verkeer na te streven. Dit geldt voor uzelf, inzittenden én andere weggebruikers. Hoe u veilig op pad gaat? 

Tip 1 Zit- en stuurhouding

Zorg voor een goede zit- en stuurhouding. Stel alle binnen- en buitenspiegels goed af. En vergeet uw autogordel niet om te doen, bij uzelf en uw inzittenden. Mocht u, ondanks alle maatregelen, bij een verkeersongeval betrokken raken dan is de stand van uw hoofdsteun van levensbelang. Ook voorkomt u met een goede zithouding rug- en nekklachten. Even afstellen dus!

Tip 2 Rijd Mono 

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: leg uw smartphone buiten handbereik tijdens het rijden. Bellen of appen tijdens uw autorit is niet alleen gevaarlijk, het kan u ook een forse boete opleveren. U leest hierover meer in onze blog ‘hoe rijd ik mono?’. Wilt u toch bereikbaar zijn onderweg? Zorg dan voor een goede handsfree kit of zoek een parkeerplaats op om te bellen. Kunt u direct uw benen strekken en een korte pauze inlassen. 

Tip 3 Geen losse voorwerpen 

Zorg dat er geen losse voorwerpen op de achterbank of hoedenplank liggen. Deze kunnen verschuiven tijdens het rijden of door de auto vliegen tijdens het remmen. Een eenvoudige oplossing om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Tip 4 Vermijd tijdsdruk 

Tijdsdruk zorgt voor een gejaagde autorit. Zorg dat u op tijd vertrekt en bekijk tijdig de actuele verkeersinformatie. Zodra u ontspannen de weg op gaat, zult u niet alleen uitgeruster op de plaats van bestemming aankomen, maar streeft u ook een veilige autorit na. 

Tip 5 Neem tijdig pauze

Heeft u een lange autorit voor de boeg? Las dan tijdig korte pauzemomenten in, bij voorkeur iedere twee uur minimaal vijftien minuten. Vaker mag natuurlijk altijd! Zo voorkomt u dat u vermoeid achter het stuur zit en daardoor situaties minder goed inschat. Het is dan ook van belang dat u voor een lange rit een goede nachtrust heeft gehad. 

Tip 6 Controleer uw auto

Controleer regelmatig de bandenspanning, vul motorolie en koelvloeistof op tijd bij en houd de ruiten schoon. Zo ligt u goed op de weg en is uw zicht goed. 

Tip 7 Radio zachter

Heerlijk, een muziekje in de auto. Houd er alleen rekening mee dat muziek er vaak voor zorgt dat u minder informatie verwerkt en sneller gaat rijden. Draai de volumeknop dus wat terug of zet de muziek helemaal uit als u snel bent afgeleid.

Tip 8 Navigatie instellen 

Trek voor vertrek een paar minuten uit om in alle rust de plaats van bestemming in uw navigatie in te voeren. Heeft u deze eenmaal ingesteld, dan kan uw navigatie u zorgeloos op weg helpen. Op de kaart kijken of stoppen is verleden tijd. U kunt uw aandacht leggen op de weg, terwijl de navigatie u navigeert naar uw eindbestemming. Heeft u nog geen navigatie? Dan is nu toch echt het moment er een aan te schaffen. Safety first!

Tip 9 Ken de regels

Twijfelt u weleens of uw verkeerskennis actueel is? Dan bent u niet de enige. Door heel het land worden trainingen gegeven – zo ook door ZLM-  en deze zijn erg populair. Ook zijn er online testen te vinden om uw kennis te toetsen. Wilt u deelnemen aan een verkeerstraining van ZLM? Klik dan hier

Tip 10 Ken uw auto

Waar zat het mistlicht ook alweer en wat is de juiste bandenspanning? Zorg dat u uw auto van binnen en van buiten kent. Daarmee voorkomt u verrassingen onderweg en rijdt u met een gerust hart verder. 

Naomi, onze medewerker Schadepreventie, geeft u graag in onderstaande video nog wat extra tips om veilig op pad te gaan.