Wanneer heeft u het internationaal verzekeringsbewijs nodig?

Wanneer heeft u het internationaal verzekeringsbewijs nodig?

Als u een verzekering voor uw voertuig afsluit, ontvangt u het internationaal verzekeringsbewijs (voorheen de groene kaart). Dit is het bewijs dat uw voertuig WA is verzekerd. De kaart bevat onder andere informatie over uw verzekering, uw voertuig en de verzekeraar. Het is internationaal geldig. De inhoud is overal in Europa hetzelfde. Het bewijs is dus voor iedereen herkenbaar en te ‘lezen’. Daarom is het handig om het internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben, ook al is het niet in elk land verplicht.

Bij verlenging van uw polis krijgt u jaarlijks automatisch een nieuw bewijs van ons opgestuurd. 

Tot 1 juli 2020 moest het internationaal verzekeringsbewijs groen zijn. Daardoor werd het de groene kaart genoemd. Die kleur is nu niet meer noodzakelijk. Wit mag ook. Wij gaan pas op 1 januari 2022 over op een witte variant. Maar bij anderen kunt u dus nu al een witte kaart tegenkomen. Die is ook gewoon geldig.

Extra bewijs voor caravan

Op het verzekeringsbewijs van uw auto staat de code 'AF'. Dit betekent dat uw auto ook met een aanhanger verzekerd is als u schade veroorzaakt bij anderen. Maar in Spanje, Polen, Kroatië, Portugal en Duitsland heeft u wel een apart bewijs nodig voor een aanhangwagen, vouwwagen of caravan. Gaat u naar deze landen? Of reist u er doorheen? Vraag dan een extra verzekeringsbewijs aan. Bel daarvoor met ons team Advies & Acceptatie. U bereikt hen op 0113 - 238 880. Als u in een leaseauto rijdt, vraagt u het extra bewijs aan bij de verzekeraar van de leasemaatschappij.

Waar staat het nummer van mijn verzekeringsbewijs?

Op uw verzekeringsbewijs staat een verzekeringsnummer. Dit heeft u bijvoorbeeld nodig als u een schadeformulier moet invullen. U vindt het nummer in kadertje 4: Landcode/Code verzekeraar/Nummer. Het nummer op uw verzekeringsbewijs bestaat uit het polisnummer van uw verzekering, de code van uw verzekeraar en de code van het land waarin u woont.