Winterbanden: de meest gestelde vragen

Winterband

Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden? In welke landen zijn winterbanden verplicht? Maken winterbanden het gebruik van sneeuwkettingen overbodig? Bij ZLM krijgen we veel vragen over (het gebruik van) winterbanden. De meest gestelde vragen hebben wij voor u op een rijtje gezet. 

1. Wat is het verschil tussen zomer- en winterbanden?

Het rubber van zomerbanden verhardt bij een temperatuur van 7˚C of lager. Dat van winterbanden heeft een zachtere samenstelling. Dit zorgt voor een betere grip op het wegdek. Het minimale profiel van een winterband is vier millimeter.

2. Welke winterbanden moet ik kiezen?

Het is belangrijk dat uw winterbanden en uw velgen de juiste maat hebben. Rijdt u buiten het winterseizoen op brede banden en met grote velgen? Dan kunt u het beste winterbanden en velgen in de kleinst voorgeschreven maat kiezen. Een breed contactvlak is immers nadelig op een glad wegdek. Een ander voordeel van smallere winterbanden en velgen is dat het monteren van eventuele sneeuwkettingen beter gaat. Vraag voor advies altijd uw autogarage.

3. Ik ga op wintersport. Zijn winterbanden dan verplicht?

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. In veel andere landen kan het niet gebruiken van winterbanden gevolgen hebben voor uw aansprakelijkheid bij een aanrijding. Gaat u naar een land waar u winterse omstandigheden kunt verwachten, dan adviseren wij u om winterbanden gebruiken.  Klik hier voor een overzicht van de regels per land. 

4. Wat zijn de gevolgen als ik zonder winterbanden een aanrijding heb?

In veel landen speelt het gebruik van winterbanden een rol bij de schuldvraag na een ongeval. Het risico dat u aansprakelijk wordt gesteld, is groter wanneer u ze niet heeft. Bent u aansprakelijk, dan vergoeden wij de schade van de tegenpartij op grond van uw WA-verzekering. Dat heeft gevolgen voor uw kortingstreden.

5. Maken winterbanden het gebruik van sneeuwkettingen overbodig?

Nee. Met winterbanden rijdt u relatief veilig op doorgaande wegen en snelwegen. Sneeuwkettingen zijn hiervoor niet geschikt. Die zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden. Voor een korte tijd en met beperkte snelheid. Komt u een bord tegen met de afbeelding van een wiel met een sneeuwketting, dan bent u verplicht uw sneeuwkettingen te gebruiken. Ook als u al op winterbanden rijdt. Lees hier alles over de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland.

6. Welke regels gelden er voor andere voertuigen zoals caravans en kampeerauto’s?

De eerdergenoemde wetgeving geldt voor alle motorvoertuigen, dus ook voor vrachtwagens en kampeerauto’s. Hoewel het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen niet geldt voor caravans, kunt u ze  hiervoor wel gebruiken. De wegligging wordt er beter door.

7. Ik heb een auto met voorwielaandrijving. Is het voldoende om alleen winterbanden op de aangedreven wielen te monteren?

Nee, dit is zeer onveilig. Als u twee verschillende bandensets gebruikt, brengt u de stabiliteit van de auto in gevaar. Uw auto kan onvoorspelbaar rijgedrag vertonen. Monteer uw winterbanden dan ook altijd op alle vier de wielen.

Vragen/schademelding?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Of bent u toch in de problemen gekomen? Neem dan contact met ons op.