Voorkom schade door mist: tien tips

Mist

De meeste ongelukken tijdens mist gebeuren omdat weggebruikers de snelheid niet aanpassen en men onvoldoende afstand houdt. Is het erg mistig en gaat u de weg op? Denk dan aan deze tien tips. Zo houdt u bij dichte mist uw kijk op de situatie helder en voorkomt u schade. 

Gevaarlijke situaties

Mistige dagen komen vooral voor in het najaar en in de winter. Mist kan - door vermindert zicht - leiden tot gevaarlijke situaties. Wat kunt u het beste doen om schade te voorkomen? In dit artikel tien tips, zodat mist u er niet van hoeft te weerhouden om veilig de weg op te gaan. 

Tien tips om de kans op schade bij mist te verkleinen

Tip 1: weer- en fileberichten bekijken

Houd de weer- en fileberichten goed in de gaten. Hierdoor wordt u niet verrast door veranderende weersomstandigheden onderweg. Let hierbij ook op codes die worden afgegeven. Op deze pagina leest u de betekenis van de codes.

Tip 2 : vertrek op een ander moment

Heeft u de keuze om niet te gaan, neemt u dan het zekere voor het onzekere en blijf lekker thuis. Of vertrek een uurtje later. De kans is dan al groot dat de mist is opgetrokken. 

Tip 3: kies voor het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is altijd een uitstekend alternatief op de auto. Bij mist neemt u met de bus of de trein het zekere voor het onzekere.

Tip 4: vertrek op tijd

Gaat u toch met de auto, vertrek dan ruim op tijd en houd rekening met vertraging onderweg. 

Tip 5: zorg voor schone ramen

Als het zicht slecht is, zijn schone ramen van levensbelang. Maak uw ramen voor vertrek schoon. Stel de verwarming of airconditioning van uw auto zo in dat deze onderweg niet beslaan. 

Tip 6: verlichting op orde

Zorg dat de verlichting van uw auto in orde is. Zeker bij mist kan een kapot voor- of achterlicht verwarrend zijn. Maak gebruik van mistverlichting bij een zicht van minder dan 50 meter. Bij een ingeschakeld mistachterlicht mag er slechts één mistachterlicht branden. In het instructieboekje van uw auto leest u hoe u de mistverlichting inschakelt aan de voor- en achterzijde. Wanneer gebruikt u nu de mistlampen voor- en achter precies?

Mistlampen voor:

deze gebruikt u als het zicht minder is dan 200 meter. Om dit in te schatten kunt u de hectometerpaaltjes langs de weg gebruiken. Deze staan 100 meter uit elkaar. Ziet u er twee achter elkaar? Dan heeft u een zicht van 200 meter en kunt u de mistlampen uitlaten. 

Mistlampen achter:

deze lampen schakelt u in bij een zicht minder dan 50 meter. Dit houdt in dat de mist zo dik is, dat u nauwelijks meer iets ziet. 

Boete

Let op: heeft u uw mistlampen aan, terwijl dit niet nodig is? Dan is dit niet alleen hinderlijk voor andere weggebruikers, maar dan riskeert u ook een boete. 

Tip 7: pas snelheid aan

Pas uw snelheid aan, aan de situatie en het verkeer. 

Tip 8: houd afstand

Houd bij mist voldoende afstand tot de andere weggebruikers. Dit is altijd raadzaam, maar tijdens een mistige dag is dit nog belangrijker. Zo kunt u reageren op mogelijke acties van de auto’s voor u.

Tip 9: houd rekening met zichtbaarheid van medeweggebruikers 

Andere weggebruikers zijn minder goed zichtbaar, houd daar rekening mee. Ook kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en voetgangers zijn tijdens mist minder goed te zien.  

Tip 10: Gebruik alarmlichten bij file

Komt u in een file terecht? Waarschuw het achteropkomende verkeer door de alarmlichten aan te zetten.

Toch schade?

Heeft u ondanks deze tips toch schade gereden? Neem dan direct contact op met ons team specialisten. Zij zitten voor u klaar!