En dan heeft u het tóch nodig: het Europees schadeformulier

Daar staat u dan. Aan de kant van de weg. In de stromende regen. Ook de mevrouw tegen wie u aanbotste heeft gelukkig niets maar nu moet u tóch dat schadeformulier invullen. Wat een klus! Maar u wilt wel alles goed geregeld hebben. En die mevrouw natuurlijk ook! Voorkom dat u schadevrije jaren verliest, dat uw premie stijgt. Of zelfs dat u de schade zelf moet betalen. Deze simpele tips maken het invullen een eitje!

Een goed begin het halve werk!

Als u er samen uitkomt op de plek van het ongeluk, heeft u daar later gemak van. Gewoon doen dus. We helpen u graag een handje. In onderstaande video legt onze collega Annemieke u uit hoe u het schadeformulier moet invullen. Of lees de tips onder de video.

  • Vul direct na de aanrijding samen met de tegenpartij de voorkant van het formulier in. Doe dat op en veilige plaats. De achterkant kunt u later thuis invullen. Controleer wel of de persoon met wie u in het ongeluk zit alle gegevens heeft ingevuld.
  • Maak een duidelijke tekening van de situatie. Geef hierbij aan in welke richting de voertuigen reden en waar ze elkaar het eerst raakten. Het is ook altijd handig om een foto te maken van de situatie.
  • Noteer namen en adressen van getuigen op het formulier. In Nederland kunnen ook andere mensen die in de auto zaten of familie getuige zijn. In andere landen van Europa gelden hiervoor andere regels. Zet de getuigen daarom altijd op het formulier. Dat is voor de zekerheid.
  • Alleen de voorkant van het schadeformulier is bewijs van het ongeluk. Dat is zo omdat beide partijen dit ondertekenen. Zorg dus dat u alle belangrijke informatie op de voorkant invult.
  • Onderteken het schadeformulier alleen als u het eens bent met wat is ingevuld. Bent u het niet eens met wat de andere persoon heeft ingevuld? Geef dit dan duidelijk aan bij 'Mijn opmerkingen'. Of vul zelf een eigen schadeformulier in met uw verhaal. De verzekeraars moeten dan bepalen hoe het ongeluk is gegaan. Dat doen zij met de verhalen van u en de andere persoon in het ongeluk. Ook gebruiken ze verslagen van getuigen en ander bewijsmateriaal.
  • Bij een aanrijding in het buitenland moet u soms een formulier in een andere taal invullen. In heel Europa zijn de schadeformulieren hetzelfde. U kunt dus uw Nederlandse schadeformulier ernaast leggen zodat u goed begrijpt wat u invult.
  • Heeft u allebei het schadeformulier ingevuld? En staan de handtekeningen eronder? Scheur dan het bovenste vel van het onderste af. Dan heeft u beide een exemplaar.
  • Maak een kopie of foto van het schadeformulier voor u het naar ons opstuurt. Dan bent u niet meteen het formulier kwijt.

Da’s makkelijk: een digitaal schadeformulier

Hebben u en de andere persoon in het ongeluk een smartphone? Dan kunt u de schade ook melden via mobielschademelden.nl of de gelijknamige app. Hiermee vult u digitaal het schadeformulier in en kunt u foto's van de situatie meteen uploaden. Een papieren schadeformulier invullen en toesturen is dan niet meer nodig. Meer informatie vindt u op http://www.mobielschademelden.nl. U kunt mobielschademelden.nl alleen gebruiken voor aanrijdingen in Nederland. En als de alle voertuigen in het ongeluk een Nederlands kenteken hebben.

Vragen?

Heeft u vragen over het invullen van het schadeformulier? Neemt u dan gerust contact op met ons team Schade Motorrijtuigen. U bereikt hen op telefoonnummer 0113 - 238 888. Een Europees Schadeformulier aanvragen kan ook online.

Makkelijk of moeilijk. Uiteindelijk is het natuurlijk nooit fijn als u een schadeformulier in moet vullen. Voorkom die ellende en rij voorzichtig. Goede reis!