Verzekeringsplicht

Twee vrolijke jongvolwassen vrouwen rijdend in een auto

Tenaamstelling 

Een ‘nieuwe’ auto gekocht, wat nu? Om eigenaar te worden van de door u gekochte auto moet u de auto op uw naam laten registreren. Dit wordt ook wel het overschrijven van het kenteken, of tenaamstelling genoemd. Dit gebeurt bij het kentekenloket, een plaats waar u uw voertuig kunt overschrijven, schorsen of uw schorsing kunt beëindigen. Een kentekenloket vindt u bijvoorbeeld bij een PostNL locatie bij u in de buurt. 

Kentekenbewijs

Als bevestiging van de registratie ontvangt u een tenaamstellingsverslag. Bewaar dit bewijs goed. De hierop vermelde code heeft u nodig als u de auto weer wilt verkopen. Per post ontvangt u enkele dagen na de tenaamstelling uw kentekenbewijs. Bij uw kentekenbewijs ontvangt u een brief. Op deze  brief staat het 2e gedeelte van uw tenaamstellingscode. Gaat u de auto weer verkopen? Dan heeft u beide codes nodig. Bent u de code toch kwijt? De code is (tegen betaling) opnieuw opvraagbaar via de website van het RDW. 

Verzekeringsplicht

Zodra de auto op uw naam is geregistreerd, bent u verplicht het voertuig te verzekeren. Ook als het voertuig stilstaat en u er niet mee rijdt. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete van € 400,-. Bedenk dus voordat u naar de PostNL locatie gaat of uw verzekering al is geregeld en rijdt niet onverzekerd naar huis. 

Uw motorvoertuig verzekeren 

Een verzekering voor uw motorvoertuig is op verschillende manieren af te sluiten. Zijn er geen bijzonderheden? Dan sluiten wij uw verzekering direct telefonisch of online voor u af. Houdt hiervoor uw kenteken en meldcode bij de hand. Per post ontvangt u binnen 2 werkdagen uw groene kaart en polis. Ons telefoonnummer is 0113 - 238 880 of bel uw ZLM-adviseur. Koopt u in het weekend een nieuw voertuig, en wilt u zeker weten dat u het voertuig bij ons kan verzekeren? Geef uw gegevens dan vóór het weekend alvast door. Zo rijdt u ook in het weekend verzekerd naar huis. 

Verplichtingen tijdelijk stopzetten

Gebruikt u uw motorvoertuig tijdelijk niet? En staat uw voertuig binnen of op eigen terrein gestald? Dan is het mogelijk uw voertuig te ‘schorsen’. Is uw auto geschorst? Dan bent u niet verplicht de auto te verzekeren. Het is mogelijk uw auto te schorsen via de website van het RDW of bij een PostNL locatie bij u in de buurt. Wilt u de verzekering in verband met schorsing stopzetten? Dan ontvangen wij graag een kopie van uw schorsingsbewijs per e-mail of post.