Nieuwe auto? Verzekering verplicht!

verzekeringsplicht

Als u een andere auto heeft gekocht, moeten er wat dingen worden geregeld voordat u de weg op kunt. Zo moet de auto op uw naam komen te staan en bent u verplicht een verzekering af te sluiten. Een korte to-do lijst vindt u hier.

Tenaamstelling

Pas als de auto op uw naam staat geregistreerd, bent u officieel eigenaar. Dit wordt ook wel het overschrijven van het kenteken, of tenaamstelling genoemd. Dit gebeurt bij een kentekenloket. U vindt zo’n loket bijvoorbeeld bij een PostNL locatie bij u in de buurt. 

Kentekenbewijs

Wanneer u zich heeft geregistreerd als nieuwe eigenaar, ontvangt u een tenaamstellingsbewijs. Bewaar dit bewijs goed. De code die erop staat heeft u nodig als u de auto weer wilt verkopen. Enkele dagen na de tenaamstelling ontvangt u per post uw kentekenbewijs en een brief. Op deze  brief staat het tweede gedeelte van uw tenaamstellingscode. Gaat u de auto weer verkopen? Dan heeft u beide codes nodig. Bewaar deze daarom zorgvuldig! Raakt u de code toch kwijt? Dan kunt u deze tegen een klein bedrag opnieuw opvragen via de website van het RDW

Verzekeringsplicht

Zodra de auto op uw naam is geregistreerd, bent u verplicht het voertuig te verzekeren. Ook als het voertuig stilstaat en u er niet mee rijdt. Doet u dit niet? Dan riskeert u een boete van € 400,-. Bedenk dus voordat u naar de PostNL locatie gaat of uw verzekering al is geregeld. Rijd nooit onverzekerd naar huis!

Uw motorvoertuig verzekeren 

U kunt uw motorvoertuig op verschillende manieren verzekeren. Zijn er geen bijzonderheden? Dan kunnen wij de verzekering direct telefonisch (0113 - 238 880) of online voor u afsluiten. Houd hiervoor uw kenteken en meldcode bij de hand. Per post ontvangt u binnen twee werkdagen uw groene kaart en polis. Koopt u in het weekend een nieuw voertuig? Geef uw gegevens dan vóór het weekend alvast door. Zo rijdt u ook in het weekend verzekerd naar huis. 

Verzekering tijdelijk stopzetten

Gebruikt u uw motorvoertuig tijdelijk niet? En staat het binnen of op eigen terrein? Dan is het mogelijk uw voertuig te ‘schorsen’. Dit kan via de website van het RDW of bij een PostNL locatie bij u in de buurt. Is uw auto geschorst? Dan bent u niet verplicht de auto te verzekeren. Wilt u de verzekering in verband met schorsing stopzetten? Dan ontvangen wij graag een kopie van uw schorsingsbewijs per e-mail of post.