Het juist afstellen van uw autostoel en spiegels doet u zo

Spiegel

Of u deze zomer nu een lange of korte autotocht maakt, een juiste zithouding voorkomt pijntjes en houdt u alert. Hoe u uw autostoel, stuur en spiegels juist instelt, vertellen wij u hier.

In een eerdere blog deelden we tien gouden tips om veilig de weg op te gaan (https://www.zlm.nl/nieuws/veilig-op-weg-tien-belangrijke-tips). Eén van deze tips is het zorgen voor een goede zit- en stuurhouding. Wij vinden dit advies zo belangrijk dat we in dit artikel dieper op deze tip ingaan. 

Zithouding afstellen

Wat is een goede zithouding? Dat is voor iedereen persoonlijk. Wat uw ideale zithouding is, controleert u aan de hand van onderstaande stappen. 

  1. Ga rechtop zitten en schuif zover mogelijk met uw billen naar achteren.
  2. Druk de pedalen krachtig in. Zorg dat uw benen hierbij licht gebogen blijven. Deze houding is belangrijk bij een eventuele crash.
  3. Check of tussen uw onderbenen en de zitting een vuist past. Dit zorgt voor een goede doorbloeding. Zorg ook dat uw benen volledig op de zitting rusten.
  4. Stel uw rugleuning zo in dat de hoek tussen romp en benen ongeveer 95-115 graden is. 

Stuurhouding afstellen

Het instellen van een correctie stuurhouding is net zo belangrijk als de zithouding. Nu vraagt u zich vast af hoe u weet of uw stuurhouding goed is?

  1. Pak het stuur op kwart voor drie vast. Dit is de meest stabiele en veilige houding. In deze houding hoeft u zo min mogelijk uw handen te verzetten bij het nemen van bochten. Ook voorkomt u in deze houding een stuurreactie bij paniek.
  2. Uw armen zijn licht gebogen. De rug en schouders raken de stoel helemaal. Op deze manier houdt u contact met uw auto. Ook wordt uw rug minder belast.
  3. Dan als laatste: de hoofdsteun. Zorg dat deze aan de bovenzijde gelijk is met de bovenkant van uw hoofd. Let op dat uw hoofdsteun zich zo dicht mogelijk bij uw achterhoofd bevindt. 

Spiegels afstellen

Zodra u klaar bent met het instellen van uw zit- en stuurhouding is het de beurt aan uw spiegels. Hoe stelt u de binnen- en buitenspiegels correct af? Zorg ervoor dat u in de goede rijhouding zit. Pak uw binnenspiegel vast. Het is belangrijk dat de onderkant van de spiegel gelijk komt te staan met de onderkant van het achterraam. Als laatste draait u de spiegel, zodat de linkerkant gelijk komt met de linkerkant van de achterruit. Ga vervolgens aan de slag met de buitenspiegels. De zijkant van uw auto dient niet in uw spiegels te zien te zijn. 

En de autogordel?

Als laatste dan nog even uw autogordel. Let op dat deze niet gedraaid zit. Bij een juiste afstelling loopt de gordel over het sleutelbeen – tussen de borsten door – naar de gesp. Het is cruciaal dat zich niet te veel kleding - zoals een dikke winterjas – in het heupgebied bevindt. Trek de gordel nog een keer goed aan.  U bent klaar om op weg te gaan.

Naomi, onze medewerker Schadepreventie, geeft extra uitleg door middel van een video.