Wat doet u als u met uw auto te water raakt?

auto-te-water

Jaarlijks belanden er in Nederland zo’n 750 auto’s in het water. Wat doet u als het u overkomt? In dit artikel leert u het allerbelangrijkste: hoe u en uw inzittenden zo snel mogelijk uit uw auto komen.

Tips om zo snel mogelijk uit uw auto te komen

Als uw auto te water raakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk uit de auto te ontsnappen. Hoe u dit doet, ook als u in paniek bent? Met deze tips weet u wat u moet doen.

  • Zet de binnen- en buitenverlichting van de auto aan. Hierdoor kunt u zich beter oriënteren en blijft de auto voor hulpdiensten beter zichtbaar.
  • Laat de sleutels in het contact zitten.
  • Maak zo snel mogelijk de autogordel los via het kliksysteem. Lukt dit niet? Gebruik dan het snijdeel van de veiligheidshamer om de autogordel door te snijden.
  • Probeer de zijruit te openen. Het is mogelijk dat de handbediening het niet doet door kortsluiting. Gebruik in dat geval de veiligheidshamer of een ander zwaar object om de zijruit te breken. De ruit breekt het makkelijkst als u deze inslaat in een hoek.
  • Krijgt u de ruiten niet open, neem dan een hap lucht en wacht totdat de auto grotendeels is gezonken. Hierdoor is de druk binnen en buiten de auto hetzelfde, waardoor u het portier kunt openen.
  • Is het gelukt de deur of ruit van de auto te openen? Zwem dan met uw gezicht naar de auto toe weg. Als u op gepaste afstand van het voertuig bent, kunt u zich omdraaien en naar de kant zwemmen.

Kinderen

Zijn er kinderen in uw auto aanwezig? Volg dan onderstaande instructies.

  • Bevrijd zodra u los bent ook de kinderen uit hun gordel. Drijft de auto nog? Haal de kinderen één voor één vanaf de achterbank naar voren en help ze zo snel mogelijk door het raam op het dak van de auto. Klim daarna zelf door het raam van de auto naar buiten.
  • Is de auto al onder water? Zorg dan dat de kinderen één voor één via het raam de auto verlaten. Zijn de kinderen al een beetje zelfstandig? Leer ze dan zelf de gordel los te maken. Nog geen zwemdiploma? Geef ze de opdracht om vanaf de buitenzijde van de auto de gordel even vast te houden totdat u zelf met een jonger kind/baby uit de auto bent geklommen. Zwem samen met de kinderen met het gezicht naar de auto toe weg.

Tip: Zorg dat de gordel van de kinderen gemakkelijk is los te maken. Oefen dit ook eens op het droge.

In onderstaande video leert u hoe u zo snel mogelijk uit de auto stapt als u te water bent geraakt.