Schadebehandelaar Jolanda: “Inbraak tijdens vakantie kan écht iedereen overkomen”

Inbreker bij woning

Als het gaat over schade door inbraak is ZLM’er Jolanda Steenbakker een echte expert. Dat was ze natuurlijk al omdat ze op de afdeling Varia werkzaam is, maar nadat er dit voorjaar bij haar thuis werd ingebroken weet ze ook als geen ander hoe het voelt als vreemden je woning binnendringen. We spreken Jolanda over deze vervelende ervaring.

Jolanda, jij en je man waren een weekendje weg. En toen?

“Klopt! We waren een weekendje naar Nice. Op de laatste dag van het weekend belde mijn zoon op vanuit Nederland. De buren was opgevallen dat er een heggenschaar in onze voortuin lag en de deur openstond. Ze zijn gaan kijken en er bleek dus ingebroken. Heel vervelend nieuws natuurlijk! We hebben geprobeerd ons weekendje er niet door te laten verpesten, maar stiekem ben je
toch gespannen over wat je thuis zult aantreffen.”

Wat trof je aan toen je thuiskwam?

“Het was een flinke puinhoop. De inbrekers zijn echt overal geweest en hebben zelfs alle kasten overhoop gehaald, op zoek naar waardevolle spullen. Uiteindelijk hebben ze twee gouden ringen, manchetknopen en wat waardebonnen meegenomen. Er was ook best wat braakschade. Ze hebben namelijk eerst geprobeerd de voordeur open te breken en ze hebben gepoogd het slot van de poort te forceren. Uiteindelijk zijn ze via een klein zijraam naar binnen gekomen. Nooit gedacht dat daar mensen doorheen zouden kunnen. Zo blijkt maar; een inbreker moet je niet onderschatten.”

Flink balen!

“Dat is inderdaad heel naar en vooral onwerkelijk. Ik vond vooral het gevoel dat er iemand aan mijn spullen heeft gezeten heel vervelend. Het gekke is dat ik op het werk veel mensen spreek waarbij is ingebroken, maar zelf had ik altijd het gevoel dat dat bij ons niet zou gebeuren. Misschien omdat we weinig waardevolle spullen in huis hadden. En misschien ook wel omdat we deze keer maar kort weg waren. Dat is dus ook een goede les: het kan echt iedereen overkomen!”

Hoe is het opgelost?

“Mijn zoon heeft natuurlijk eerst de politie gebeld. Die zijn nog dezelfde dag langsgekomen om sporenonderzoek te doen, en later ook nog om de schade op te nemen. Natuurlijk zijn we goed verzekerd.. Bij inbraak regelt ZLM standaard dat er snel een aannemer langs komt. Die herstelt de braakschade. Bij ons werden ook nog de kozijnen opnieuw geschilderd . Dat is natuurlijk hartstikke fijn. Daarnaast hebben we zelf nieuwe, betere sluitingen op de ramen geplaatst.”

Durf je nog met een gerust hart op vakantie?

“Jawel hoor! We hebben na de inbraak de nodige maatregelen getroffen om de kans op een volgende inbraak te verkleinen. Met een elektronische deurbel kunnen we tegenwoordig precies zien wie er voor de deur staat, met het nieuwe sluitwerk is het voor inbrekers een stuk lastiger om binnen te komen. Zelf zijn we natuurlijk ook een stuk alerter. We doen de poort altijd goed op slot en als we op vakantie gaan zorgen we dat belangrijke spullen goed zijn opgeborgen. Het scheelt ook dat we weten dat als het toch gebeurt, het door ZLM goed wordt opgelost.”

Mooi dat jij anderen daar als ZLM’er ook mee kunt helpen!

“Zeker! Dat deed ik natuurlijk altijd al graag, maar nu het me zelf is overkomen snap ik nog nét iets beter wat mensen voelen als er is ingebroken. Dat is dan het enige voordeel aan dat het mij ook is overkomen.”

Benieuwd wat u nog meer kunt doen om inbraak te voorkomen? Lees hier onze tips.