Tips om parkeerschade te voorkomen

Ook bij in- of uitparkeren zit een ongeluk in een klein hoekje. Wist u dat veel autoschades worden veroorzaakt tijdens het parkeren? U schampt daarbij bijvoorbeeld nét de auto naast u. U doet iets te hard het portier open. Of u rijdt bij het achteruitrijden tegen een andere auto aan. Dat is balen. Vooral omdat reparatie bijna altijd ten koste gaat van uw no-claim korting. Hoog tijd dus voor een aantal handige parkeertips!

Tip 1: Neem de tijd

Haastig parkeren vergroot de kans op schade. Kijk tijdens het in- of uitparkeren aandachtig om u heen. Houd andere auto’s goed in de gaten, zodat u een botsing voor kunt zijn. 

Tip 2: Achteruit inparkeren

Als u achteruit inparkeert, rijdt u na afloop veel gemakkelijker weer weg. Hiermee verkleint u de kans op schade. Bovendien bent u in het geval van een calamiteit sneller weg. 

Tip 3: Laat u niet afleiden

Houd uw gedachten erbij, net als bij ‘gewoon’ autorijden. Laat u dus niet afleiden door dat ene telefoontje of WhatsApp berichtje. Klik hier voor meer informatie over MONO rijden.

Tip 4: Klap uw spiegels in

Verklein de kans om geraakt te worden. Klap daarom nadat u de auto heeft geparkeerd uw spiegels in. Vooral op smalle parkeerplekken kan dit schade voorkomen.

Tip 5: Maak het uzelf niet te moeilijk

Waarom een nauwe plek tussen twee auto’s uitkiezen? Soms is het handiger om een klein stukje verderop te parkeren, waar meer plek is. Vermijd bovendien auto’s die scheef geparkeerd staan. Grote kans dat de bestuurder het ook niet zo nauw neemt met het uitparkeren!

Tip 6: Parkeer nooit op de hoek van de straat

Hierdoor belemmert u het zicht van andere verkeersdeelnemers. Bovendien riskeert u de kans op schade door bestuurders die de bocht niet ruim genoeg nemen. 

Tip 7: Gebruik uw parkeersensoren slechts als hulpmiddel

Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met parkeerhulpmiddelen. Deze kunnen enorm handig zijn bij het in- en uitparkeren. Toch adviseren wij om ook altijd zelf te blijven opletten!

Tip 8: Vraag om hulp

En tenslotte: vraag gerust uw bijrijder of een voorbijganger om hulp als u twijfelt. Goede aanwijzingen kunnen een botsing (en daarmee schade) voorkomen.

Toch parkeerschade?

Weet dan dat u bij een allriskverzekering verzekerd bent voor de gemaakte kosten. Wel gaat dit bijna altijd ten koste van uw no-claim korting. Het kan dus voordeliger zijn om de kosten zelf te betalen.  

Dader onbekend?

Niets zo vervelend als een kras of deuk die u niet zelf heeft veroorzaakt. Zeker als er geen briefje is achtergelaten. In sommige gevallen is het mogelijk een beroep te doen op het Waarborgfonds. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan gerust contact met ons op, of kijk op de website van het Waarborgfonds.   

Advies nodig?

Heeft u schade opgelopen met parkeren? Door uw schuld of die van iemand anders? Neemt u dan gerust contact op met een van onze schadebehandelaars via 0113 - 238 888. Zij adviseren u graag.